Europese politici praten de euro lager

De koers van de euro is vanmorgen op de valutamarkt relatief laag gebleven nadat belangrijke Europese beleidsmakers gisteren de koers van de munt verder naar beneden hebben gepraat. Rond het middaguur noteerde de euro een koers van 1,2654 dollar. Dat is bijna twee procent lager dan het record van 1,2899 dollar dat de euro maandag nog bereikte. Die koerspiek leidde in de dagen daarna tot een serie uitspraken van beleidsmakers die de koers van de euro hebben getemperd.

Gisteren zei president Noyer van de Banque de France, de Franse centrale bank, dat de autoriteiten `waakzaam' moesten blijven over de koersstijging van de euro. Eerder, op maandag, toonde president Trichet van de Europese Centrale Bank zich kritisch over de snelehied waarmee de euro tot dan toe klom ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Naast centrale bankiers hebben ook politici, waaronder de Franse premier Raffarin, sindsdien uitspraken gedaan over de eurokoers. Raffarin zei gisteren in Brussel dat ministers van Financiën samen moeten bewerkstelligen dat de wisselkoersen meer in overeenstemming zijn met de onderliggende economische verhoudingen.

Voorzitter Prodi van de Europese Commissie zei zich bij de analyse van Raffarin aan te sluiten. Vanmorgen vroeg stelde ook de Japanse minister van Financiën Mizoguchi dat de koers van de Amerikaanse dollar, die ook tegenover de Japanse yen is verzwakt, de sterke positie van de Amerikaanse economie zou moeten weerspiegelen. Vanmorgen zei de Belgische minister van Financiën, Reynders, dat een koers van 1,30 dollar per euro bij hem tot `bezorgdheid' zou leiden.

Een besluit om al dan niet te interveniëren in de wisselkoers van de de euro is een besluit dat de door de centrale banken wordt uitgevoerd, maar door de ministers van Financiën wordt genomen. De ministers van Financiën van de zeven grootste industrielanden, de G7, komen begin februari bijeen in de Amerikaanse stad Boca Raton, Florida. Op de financiële markten is deze ontmoeting het belangrijkste richtpunt aan het worden voor de komende weken.