Echtgenote van directeur Parmalat vast

De Italiaanse politie heeft gisteren opnieuw een arrestatie verricht in het schandaal rond het concern Parmalat. Donatella Alinovi (46), vrouw van financieel directeur Fausto Tonna, is de tiende persoon die is opgepakt.

Alinovi werd gistermiddag onder huisarrest geplaatst, omdat ze 845.000 euro zou hebben opgenomen van `verdachte' bankrekeningen in Luxemburg om ze op een andere rekening te zetten.

Toen haar man gistermiddag hoorde van de arrestatie van zijn vrouw, weigerde Tonna verder mee te werken aan de verhoren die al 55 uur in beslag hebben genomen en die nu waarschijnlijk pas volgende week weer worden opgepakt.

Tonna wordt beschouwd als het brein achter de jarenlange fraude bij zuivelconcern Parmalat, waarmee het bedrijf de gigantische schuld van naar nu blijkt 13,5 miljard euro probeerde te verbergen. Die schuld is volgens minister Giulio Tremonti gisteren verklaarde vergelijkbaar met bijna 1 procent van het Italiaanse nationaal inkomen.

Uit vandaag in de Italiaanse krant La Repubblica gepubliceerde gegevens blijkt dat drie Nederlandse banken nog geld tegoed hebben van Parmalat. ABN Amro staat vermeld voor 85 miljoen euro, ING voor 51 miljoen en Rabobank voor 35 miljoen.

Parmalat staat het meest in het krijt bij Bank of America. Daarbij zou het gaan om een bedrag van 675 miljoen euro. In totaal bedragen de schulden aan de banken 4,5 miljard euro.

De cijfers zijn ontleend aan een intern document van Parmalat dat dateert van oktober vorig jaar. Behalve de schulden aan de banken heeft het bedrijf nog voor 7 miljard euro aan obligaties uit staan bij veelal particuliere spaarders en is er nog een restschuld van 1,9 miljard euro aan toeleveranciers en particuliere investeerders.

Gisteren heeft de politie bij Eureka, een onderdeel van Citigroup, documenten in beslag genomen om te onderzoeken of deze bank het in financiële nood verkerende Parmalat heeft geholpen bij het bedriegen van investeerders. Deutsche Bank zou volgens de Financial Times in november Parmalat hebben geholpen om een goede beoordeling te krijgen van het ratingagentschap Standard & Poor's. Een document met het logo van Deutsche Bank en Parmalat moest garanderen dat de melkgigant over voldoende liquiditeit zou beschikken.

Deutsche Bank ontkent de aantijgingen en stelt dat Parmalat nooit toestemming heeft gehad het logo van de bank te gebruiken. Het aan Standard & Poor's gepresenteerde document zou vals zijn.