Cohen tikt Oudkerk publiekelijk op de vingers

De Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk is gisteren in de gemeenteraad gekapitteld door burgemeester Cohen over bezoeken van een sekssite met een computer van de gemeente en zijn uitlatingen daarover tegen columniste Heleen van Royen. ,,Het is naïef van hem geweest, en dat is nog zwak uitgedrukt, om op deze wijze met een columniste te praten'', zei Cohen op enkele mondelinge vragen van gemeenteraadsleden.

Op verzoek van de SP zal Oudkerk een schriftelijke uitleg aan de gemeenteraad sturen over wat er precies is gebeurd. Een poging van hem om aan de raad zijn excuses te maken over de schade ,,die de berichtgeving'' heeft aangericht aan het openbaar ambt en het bestuur van Amsterdam werd door de gemeenteraad afgekapt. Om een verantwoording als wethouder hadden ze niet gevraagd en ze wilden voorkomen dat Oudkerk de raadsvergadering zou gebruiken als een ,,persconferentie'', verklaarde fractievoorzitter M. van Poelgeest van GroenLinks na afloop.

Het oneigenlijk gebruik van de gemeentecomputer door Oudkerk kwam aan het licht door een controle van de software door de dienst Automatisering van de gemeente. Volgens de regels van de gemeente is het niet toegestaan om sekssites met een gemeentecomputer te bezoeken. De controlerende ambtenaar meldde dit aan de gemeentesecretaris, die naar de burgemeester stapte. Die gaf Oudkerk een berisping en lichtte ook fractievoorzitter Halbertsma van de PvdA in.

Afgelopen zaterdag kwam het incident naar buiten door een column in Het Parool waarin de ontboezemingen van Oudkerk beschreven stonden. Naast het bezoeken van een sekssite zou hij eens per jaar cocaïne snuiven en regelmatig prostituees bezoeken.

Een raadslid vroeg gisteren aan Cohen of er disciplinaire maatregelen volgen op het surfen van Oudkerk, waarbij er op gewezen werd dat door het hele land ambtenaren ontslagen worden voor het bezoeken van pornosites. Volgens Cohen is de zaak met de berisping afgedaan omdat voor ,,politici en ambtenaren verschillende protocollen bestaan''.

Het vermeende cocaïnegebruik van Oudkerk was gisteren voor de raad geen gespreksonderwerp, omdat hij dit eerder deze week in een briefje aan Cohen ontkend heeft. VVD-raadslid Nederveen zei na afloop dit wel opmerkelijk te vinden, omdat Oudkerk tegen columniste Van Royen het erkend had. ,,Maar als hij schrijft dat het niet zo is, moeten we dat maar geloven.'' Daarnaast is het volgens de VVD vooral een aangelegenheid van de PvdA. Nederveen: ,,Maar hij heeft zijn functioneren er niet makkelijker op gemaakt.''

De rel rond Oudkerk is niet de enige affaire die de Amsterdamse gemeenteraad gisteren bezighield. Vertrekkend wethouder Geert Dales, die burgemeester in Leeuwarden wordt, bepleitte in zijn afscheidsrede dat het openbaar ministerie in Amsterdam zo snel mogelijk uitsluitsel moet geven over de vraag of aangiftes wegens onder meer mishandeling tegen het raadslid H. Bakker van Leefbaar Amsterdam serieus genomen moet worden. Die aangiftes, daterend van juni 2003, waren gedaan door een ex-vriendin van Bakker en een vroegere zakenrelatie.

Dales noemde het zorgelijk dat een raadslid aan de schandpaal wordt genageld zonder dat justitie sindsdien heeft aangegeven hoe serieus die aangiftes zijn. Dales zei dat het OM Bakker niet langer moet laten bungelen. ,,Een raadslid van Amsterdam is geen doorsnee burger.''