Chipmarkt haalt ASML uit malaise

Bouwer van chipmachines ASML verwacht dit jaar elk kwartaal winst te boeken. Aanleiding voor het optimisme is de huidige groei van de markt voor halfgeleiders.

Dit heeft het technologiebedrijf uit Veldhoven vanmorgen verklaard tijdens de presentatie van de jaarcijfers. ASML heeft het laatste kwartaal van vorig jaar al een sterk herstel van de markt gezien. Het vierde kwartaal werd afgesloten met een bescheiden winst van 16 miljoen euro, na vijf kwartalen achter elkaar verlies te hebben geboekt. ,,In september is de zon weer opgekomen'', verklaarde bestuursvoorzitter D. Dunn.

Het afgelopen jaar leed ASML, dat bedrijven als Intel, IBM en Samsung als klanten heeft, een verlies van 160 miljoen euro tegen 208 miljoen euro een jaar eerder. De omzet daalde het afgelopen jaar sterk met ruim 400 miljoen euro tot 1,5 miljard euro. ASML verkocht het afgelopen jaar 169 chipmachines waar dat in 2002 nog op 205 lag. In het vierde kwartaal werd een omzet geboekt van 526 miljoen euro, tegen 820 miljoen in de laatste drie maanden van 2002.

ASML heeft moeilijke tijden beleefd door de economische malaise. Er is drie jaar op rij verlies geboekt. Het bedrijf stuurde het afgelopen jaar bijna duizend werknemers de laan uit. In Nederland wordt nog aan een reorganisatie gewerkt waarbij circa vierhonderd mensen moeten verdwijnen. Doel is de kosten omlaag te brengen, zodat de onderneming bij productie van ongeveer 130 machines per jaar quitte draait. Nu ligt dat niveau nog op 160 chipmachines.

De onderneming heeft momenteel een orderportefeuille met een waarde van bijna 1 miljard euro (124 machines). Viervijfde daarvan zal de komende zes maanden bij klanten worden afgeleverd. ,,De orders komen van allerlei verschillende chipfabrikanten. Dus we zien een herstel dat breed wordt gedragen'', verklaarde Dunn. Het afgelopen jaar lag de gemiddelde verkoopprijs van een machine op 9,5 miljoen euro, ongeveer 600.000 euro hoger dan een jaar eerder.

ASML is nog ontevreden over de ontwikkeling van de winstmarge (omzet min de kosten van de omzet). Het afgelopen jaar lag deze op 24 procent, net zoals het jaar daarvoor. Dunn verklaarde dat voor dit jaar het verhogen van de marge richting 35 procent de belangrijkste doelstelling is.

De 59-jarige Dunn maakte verder bekend dit jaar af te treden als bestuursvoorzitter. Wanneer precies is nog onduidelijk. ASML is op dit moment op zoek naar een opvolger van Dunn, die sinds 1999 de hoogste man is van het bedrijf. Daarvoor zat Dunn in de raad van bestuur van Philips, het voormalige moederbedrijf van ASML. Dunn wilde vanochtend niet zeggen of de commissarissen uitsluitend intern of extern zoeken.