Bankovername in VS voor 58 mrd

De Amerikaanse bank JP Morgan Chase neemt voor 58 miljard dollar (46 miljard euro) concurrent Bank One over. Dit heeft JP Morgan Chase gisteravond bekendgemaakt.

De krachtenbundeling van de twee banken is de tweede in korte tijd in de Verenigde Staten. In oktober vorig jaar kondigde Bank of America aan FleetBoston Financial Corporation over te nemen, voor een bedrag van 48 miljard dollar.

JP Morgan Chase is de op twee na grootste bank in de VS. Bank One is de op vijf na grootste. Samen worden ze na Citigroup, dat een balanstotaal heeft van 1.190 miljard dollar, de grootste bank van het land met een balanstotaal van circa 1.100 miljard dollar. De krachtenbundeling vindt plaats via een aandelenruil.

De bankcombinatie krijgt 2.300 vestigingen in zeventien Amerikaanse staten. De activiteiten strekken zich verder uit tot in vijftig landen. De beurswaarde bedraagt 130 miljard dollar. De twee banken hopen hun bundeling halverwege dit jaar rond te hebben, als de autoriteiten er toestemming voor hebben gegeven.

De leiding komt in handen van de zestigjarige topman William Harrison van JP Morgan Chase. Hij blijft aan tot in 2006, waarna Jamie Dimon (47), de hoogste man bij Bank One, topman wordt. Dimon is een voormalige `president' (rechterhand van topman Sandy Weill) bij Citigroup, de grote concurrent van JP Morgan Chase.

Het samengaan van de twee banken zal volgens topman Harrison van JP Morgan 10.000 van de huidige 145.000 arbeidsplaatsen kosten. De exacte gevolgen voor de werkgelegenheid zijn volgens hem in dit stadium nog niet aan te geven.

De jaarlijkse besparing die de fusie moet opleveren is 2,2 miljard dollar, na een aanvankelijke investering van 3 miljard. JP Morgan Chase is gevestigd in New York. Bank One zetelt in Chicago. Daar in het Midden-Westen bevindt zich ook het zwaartepunt van de Amerikaanse activiteiten van ABN Amro, de tweede bank in de regio `Detroit-Chicago'.

Aandeelhouders van Bank One ontvangen 1,32 aandeel JP Morgan voor elk aandeel in Bank One. JP Morgan sloot gisteren op een koers van 39,22 dollar, hetgeen leidt tot een waarde van 51,77 dollar per aandeel Bank One. Dat kwam gisteravond neer op een overnamepremie van 14 procent ten opzichte van de slotkoers van Bank One, en brengt de prijs die voor Bank One wordt betaald op 58 miljard dollar. De beurswaarde van de twee banken samen komt op 130 miljard dollar.