AEX-index weer boven 350 punten

De AEX-index in Amsterdam heeft vanmorgen de grens van 350 punten geslecht. De graadmeter van het Damrak werd omhoog getrokken door de financiële concerns, en een eurokoers die tot rust kwam op 1,2650 dollar.

De vorige keer dat het koersgemiddelde van de Amsterdamse effectenbeurs boven de 350-puntengrens stond, was in december 2002. De financiële waarden profiteerden volop van de fusie tussen het Amerikaanse JP Morgan Chase en Bank One. Op de beursvloer in Amsterdam zorgde het nieuws voor een jacht op de aandelen van ING, ABN Amro en Fortis, die alledrie winsten van ten minste 1,5 procent pakten.

Ook de verzekeraars profiteerden. Zij hadden bovendien baat bij de opleving van de dollar. Aegon, dat zich niet heeft ingedekt tegen de koersrisico's die de dollar opleveren, incasseerde dan ook een plus van ruim 4 procent tot 12,84 euro.

In tegenstelling tot het Damrak kwamen de meeste andere beurzen in Europa tijdens de ochtendhandel niet uit de verliezen. De DAX-index in Franfurt noteerde tegen het middaguur een min van 0,2 procent. In Parijs en Londen bedroegen de verliezen minder dan 0,1 procent. De indices werden in toom gehouden door slecht nieuws uit de technologiehoek. De Amerikaanse chipmaker Intel heeft gewaarschuwd dat de omzet in het lopende kwartaal zal tegenvallen. Dat zette de sector ook in Europa onder druk.

De druiven waren extra zuur voor ASML. De chipmachinefabrikant uit Veldhoven presenteerde vandaag voorbeurs meevallende jaarcijfers. De verliezen zijn in 2003 teruggedrongen en in het vierde kwartaal werd zelfs een winst genoteerd.

Beleggers toonden zich echter meer onder de indruk van de berichten van Intel, waardoor ASML 2,2 procent verloor tot een koers van 16,91 euro.

Voor de tweede maal in drie handelsdagen heeft de effectenbeurs in Tokio verlies geleden. De Nikkei-index ging vanmorgen naar beneden met 197,85 punten tot 10.665,15. Dat komt neer op een daling van 1,8 procent.

De andere beurzen in Azië eindigden ook in de min. In Zuid-Korea gingen de koersen met 0,45 procent naar beneden. Hongkong was aan het eind van de handel 0,5 procent lager. In Australië zakten de aandelenkoersen met gemiddeld net geen 0,1 procent.