Wel Irak-contracten voor Canada

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren gezegd dat Canada in aanmerking komt voor een tweede ronde van wederopbouwcontracten in Irak, van in totaal 4,5 miljard dollar. Bush zei dit op de Amerika-top in Monterrey tegen premier Martin van Canada, dat een van de tegenstanders was van de oorlog in Irak. De betrekkingen tussen beide landen kwamen onder druk te staan door `Irak'. Bush deelde Martin ,,de verandering van beleid'' mee. Martin, zei Bush later, ,,begrijpt de belangen'' die gemoeid zijn met de wederopbouw van een vrij en vreedzaam Irak. Martin zei: ,,Dit toont aan dat we met samenwerken een redelijke oplossing kunnen vinden.''

Canada behoorde samen met Frankrijk, Duitsland en Rusland tot de landen, die tot nu tot werden uitgesloten van het meedingen naar contracten in Irak. Franse, Duitse en Russische leiders protesteerden daar fel tegen, terwijl Canada dreigde geen hulp meer te sturen naar Bagdad.

Het Witte Huis weigerde gisteren te zeggen of nu ook de andere landen mogen meedingen naar contracten. ,,Voor die landen die willen meedoen aan onze inspanningen in Irak, kunnen de omstandigheden wijzigen'', zei een woordvoerder van Bush. De tweede ronde van 4,5 miljard dollar aan contracten maakt deel uit van een pakket van 18,6 miljard dollar aan contracten dat het Congres heeft goedgekeurd. De VS hebben al 1,8 miljard aan contracten toegezegd.