Vijf doden bij Palestijnse aanslag

In een gezamenlijke verklaring hebben de Palestijnse organisaties Hamas en Aqsa-brigades de verantwoordelijkheid genomen voor een zelfmoordaanslag bij de Israëlische grensovergang Erez, waarbij vanochtend vier Israëliërs en de Palestijnse vrouwelijke dader werden gedood. Twaalf mensen, onder wie een aantal Palestijnen, raakten zwaar gewond.

De 21-jarige Reem Rayshi uit Gaza-stad, moeder van twee kinderen, bracht haar explosieven tot ontploffing vlak voordat zij door particulier bewakingspersoneel gefouilleerd zou moeten worden. Zij betrad het gebouw in het gezelschap van een aantal andere Palestijnse vrouwen. Volgens brigade-generaal Gad Shanmi, commandant van het Israëlische leger in de Gazastrook, vertelde zij aan de bewakers dat zij een metalen plaat in haar been had. De mannelijke bewakers fouilleerden haar in afwachting van de komst van een vrouwelijke soldaat niet. Palestijnse vrouwen mogen alleen door vrouwen betast worden. Kort daarna blies zij zichzelf en directe omstanders op.

Het was volgens Hamas voor het eerst dat de moslimextremistische organisatie een jonge vrouw inzette bij een aanslag. De geestelijke en politieke leiding van Hamas is van plan op korte termijn ,,het verzet tegen de bezetting te laten escaleren''. Hamas weigert consequent mee te werken aan het door de Palestijnse premier Qurie voorgestelde staakt-het-vuren. Qurie, die de aanslag van vandaag afkeurde, bevindt zich onder andere daarom in een onmogelijke positie.

De jongste aanslag past in het dagelijkse patroon van confrontaties tussen Israël en de Palestijnen. Hoewel het in Israël zelf in vergelijking met 2001, 2002 en de eerste helft van 2003 betrekkelijk rustig is, sterven in de bezette gebieden vrijwel dagelijks Palestijnen, soldaten en incidenteel Israëlische kolonisten tijdens militaire operaties en in hinderlagen.

Gisteren werd op de bezette Westelijke Jordaanoever een joodse vader van vijf kinderen doodgeschoten. Tijdens acties van het Israëlische leger in Nablus stierven rond de jaarwisseling 19 Palestijnen, onder wie 6 kinderen, tijdens Israëlische zoekacties naar Palestijnse militanten.