Vampier bijt een weerwolf

De regisseur van Underworld, Len Wiseman, is tegenwoordig verloofd met de Engelse actrice Kate Beckinsale, de hoofdrolspeelster van zijn debuutfilm. De actrice als muze, het is niet de eerste keer in de filmgeschiedenis, maar zelden ging het zo glorieus mis. Voormalig art director Wiseman schreef voor Underworld zelf het scenario. De film wil, behalve Beckinsale in dezelfde designer rubberen outfits als Trinity uit The Matrix door het beeld laten paraderen, allerlei ambities op het gebied van de horrorfilm waarmaken.

Inzet van het verhaal is de aloude vraag wie de baas is: weerwolven of vampiers en wat er gebeurt als een weerwolf door een vampier wordt gebeten, of andersom. Beckinsale is een ongekroonde vampierkoningin die in Romeo en Julia-traditie verliefd wordt op een weerwolf.

Meestal gaan weerwolf- of vampierfilms, weggestopt onder hun bloeddorst, over seksuele repressie. Underworld is meer een vorm van porno: één eindeloos visueel vet geëxploiteerd gevecht tussen personages die je niet kent, niet leert kennen en helemaal niet wilt leren kennen. Ze zijn ook nauwelijks van elkaar te onderscheiden in het blauwwitte palet van Underworld en zonder noemenswaardige dialogen. Ze schieten hun zilveren kogels af en we zien wel wie er wint.

Dit is het nachtmerrieachtige antwoord op de verzuchting van diegenen, mijzelf incluis, dat de postmoderne horrorfilm wat al te ver is doorgeslagen in zijn ironie. Bloedeloze - ja het klinkt wat vreemd waar vampiers en weerwolven in het spel zijn - ernst is het andere uiterste.

Underworld. Regie: Len Wiseman. Met: Kate Beckinsale, Scott Speedman, Michael Sheen, Bill Nighy, Shane Brolly, Erwin Leder. In: 55 bioscopen.