Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder andere over de doodgeschoten leraar in Den Haag en een reportage over de bombrieven die vanuit het Italiaanse Bologna aan diverse Europese instellingen zijn gestuurd. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Portret van de geestelijk gehandicapte en onhandelbare jongen William voor wie zijn moeder na lang zoeken een plekje heeft gevonden in de particuliere crisisopvang. Maar binnenkort moet William ook daar weer weg. Verder een reportage over de vangers van muskusratten in de Krimpenerwaard die de plaag nauwelijks aankunnen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Over de in Den Haag door een geschorste leerling doodgeschoten conrector Hans van Wieren. Met reportages en studiogesprekken. Ned.3, 22.18-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Op avontuur. Programmamaker Michiel van Erp volgt de wegens mishandeling van zijn echtgenote veroordeelde ex-wereldkampioen boksen Regilio Tuur. Na anderhalf jaar cel kwam hij onlangs vrij. Ned.3, 21.05-22.00u.

Weekend een ander. Tweede aflevering van een serie waarin twee tegenpolen een weekend lang met elkaar optrekken. Vanavond de Drent Jos die geboren en getogen is op het platteland en Orville die tien jaar met plezier in de Bijlmer woont. Ned.1, 22.33-23.00u.

AMUSEMENT & MUZIEK

De nationale IQ test. Live uitzending waarin bekende Nederlanders (o.a. acteur Gijs Scholten van Aschat en presentatrice Catherine Keyl), kandidaten in de studio en thuis via internet of sms zelf hun IQ kunnen testen. Met o.a. Frans Bauer-fans, dronken studenten, schakers en kunstenaars. Ned.2, 20.25-22.30u.

NPS klassiek: Moses und Aron. Een documentaire over het ontstaan van de onvoltooid gebleven opera Moses und Aron van componist Arnold Schönberg. Regisseur Agna Rudolph bezocht het Schönberg Institute in Los Angeles, waar manuscripten van de partituur liggen. Met o.a. dirigent Pierre Boulez en oud-leerling dr. Leonard Stein. Ned.3, 23.33-0.30u.

PRAATPROGRAMMA

Krachtstroom. Presentatrice Daphne Deckers en staatssecretaris van Verkeer Melanie Schultz van Haegen praten over hun leven. Ned.1, 23.00-23.33u.

FILM

.Twister (Jan de Bont, 1996, VS). Fenomenaal kassucces van Nederlandse Amerikaan De Bont tracteert op baanbrekende special effects. De achtervolgingsfilm voor wetenschappers en wervelstormen moet het echter stellen zonder een zuchtje menselijk drama, ook al groeien de voormalige echtelieden Bill Paxton en Helen Hunt weer naar elkaar toe. Dragende bijrol voor een vliegende Friese stamboekkoe. SBS6, 20.30-22.40u.

Bloodsport (Newt Arnold, 1987, VS). In Hongkong gesitueerde martial arts-film met Jean-Claude Van Damme. Veronica, 20.30-22.05u., met reclame.

.Dancer in the Dark (Lars von Trier, 2000, Den./Duitsl./Ned./VS/Eng./Fr./Zw./Finl./IJsl./Nw.). Na Breaking the Waves en The Idiots presenteerde Von Trier een groots sluitstuk van zijn trilogie over onbaatzuchtige vrouwen. Melodramatische musical waarin geïmmigreerde, slechtziende arbeidster (Björk) zich in het Amerika van de jaren vijftig laat betoveren door musicals. Voor sommige scènes superviseerde Robby Müller liefst 100 dv-cameraatjes. Ook met Catherine Deneuve. Canvas, 21.00-23.20u.

Jack and Sarah (Tim Sullivan, 1995, Engeland/Frankrijk). Kruising tussen Four Weddings and a Funeral en Three Men and a Baby stampt met zevenmijlslaarzen door plot over weduwnaar (Richard E. Grant) die beseft dat zijn baby-dochtertje verzorging behoeft. Net5, 22.00-23.55u.

Love, Cheat & Steal (William Curran, 1993, VS). Modern-broeierige routinevariatie op de film noir. Onsnapte Eric Roberts geeft zich uit voor broer van jonge bruid Mädchen Amick van gefortuneerde bankier John Lithgow. Veronica, 22.05-23.45u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Gesprek met presentator en schrijver Roel Bentz van den Berg over zijn eerste roman Dagen van vertrek, een verhaal over vriendschap, liefde en ontsporing. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van fractievoorzitter van D66 Boris Dittrich in Amsterdam een gesprek met de Amerikaanse historicus Craig Harline over zijn boek De wonderen van Jezus-Eik. En het tweede uur een nieuwe aflevering in een serie met muzikale verhalen. 747AM, 21.02-23.00u.