Svidler verrast Barejev met grapje

Het was gisteren een kalme ronde in het Corustoernooi in Wijk aan Zee, met zes remises en één besliste partij die nauwelijks een gevecht genoemd kon worden, eerder een verkeersongeluk.

Peter Svidler versloeg Jevgenij Barejev in niet meer dan zeventien zetten. De opening verliep niet helemaal goed voor Barejev, maar hij had de schade kunnen beperken door snel op een iets slechter staand eindspel in te gaan. Dat wilde hij niet, hij deed iets anders en zag daarbij een eenvoudig grapje over het hoofd waarna hij meteen moest opgeven.

Veel te analyseren viel er na afloop niet. Barejev vertrok meteen naar zijn hotel en Svidler kwam in de perskamer vertellen dat zo'n makkelijke overwinning hem geen bevrediging schonk. ,,Barejev had zijn dag niet, dat gebeurt hem wel vaker'', zei Svidler en toen ging hij op een van de computers naar het cricketnieuws kijken.

Over de topspelers wordt vaak verteld dat ze als afgebeulde dwangarbeiders iedere week minstens duizend nieuwe partijen op hun computer moeten naspelen, maar misschien is dat overdreven, want zowel Barejev als Svidler wisten niet dat wits grappige veertiende zet, waarna Barejev de kluts kwijtraakte, al eerder gespeeld was in een partij tussen twee zwakke Slowaken.

Barejev had het zeker moeten weten, want het ging om een van zijn lievelingsvarianten. Om de zware last van de openingsvoorbereiding te verlichten kan je op de schaaksoftware een filter instellen dat partijen van zwakke spelers aan het vermoeide oog onttrekt. Het leek er op dat Barejev dat gedaan had en dat hij nu tot zijn schade ondervond dat ook zwakke spelers wel eens iets opmerkelijks doen.

Voor de rest viel er gisteren weinig te beleven. Sokolov-Adams en Van Wely-Anand werden remise na dezelfde openingsvariant, een Nimzo-Indiër met vroegtijdige dameruil waarin kennelijk geen grote zaken gedaan kunnen worden. Leko-Topalov en Bologan-Kramnik volgden snel en ook daarin was niets bijzonders gebeurd. Het was alsof de rustdag van afgelopen maandag de spelers dodelijk vermoeid had.

Alleen Akopian-Timman begon als een felle, scherpe partij. Akopian was Timman al vroeg naar de keel gevlogen en het zag er bijzonder gevaarlijk uit. Iedere zet moest door Timman uiterst nauwkeurig berekend worden, want voortdurend dreigden er bommen in de buurt van zijn koning te ontploffen.

De Nederlander rekende goed en bereikte een iets beter eindspel dat vervolgens toch snel in remise verzandde, in overeenstemming met de vreedzame sfeer van de dag in Wijk aan Zee.

Zo bleven op een bijna leeg podium alleen Shirov en Zhang Zhong achter. Zhang Zhong moest zich hard verdedigen en deed dat uitstekend. Deze redelijk onbekende Chinees, die vorig jaar de B-groep met grote overmacht won, weet zich in het gezelschap van de superschakers uitstekend te handhaven. Met zwart maakte hij twee keurige remises en in de tweede ronde, toen hij wit had, bracht hij Peter Svidler in grote moeilijkheden.