Simonis ziet af van opening expositie

Kardinaal Simonis ziet af van de opening vrijdag van de tentoonstelling Kruisigingen van Antonio Saura (1930-1998) in het Cobra Museum voor moderne kunst in Amstelveen. Nabestaanden van de Spaanse kunstenaar, die fel anticlericaal was, hadden tegen de aanwezigheid van de kardinaal bezwaar gemaakt. Dat heeft een woordvoerster van het Cobra museum vanmorgen bevestigd.

Het museum is bedroefd over de gang van zaken, vooral ook omdat pas maandag bekend werd dat de partner en de dochter van Saura zich hadden gekeerd tegen de deelname van Simonis, die de openingstoespraak zou houden. Zij deden dat in een brief aan een kunstcriticus van het dagblad Het Parool. Het museum stelde zelf de persdienst van Simonis op de hoogte. De kardinaal besloot daarop weg te blijven, omdat hij de gevoelens van de nabestaanden niet wilde kwetsen. ,,Wij vinden het erg jammer'', zegt de museumwoordvoerster. ,,We hebben begrip voor hun standpunt, alleeen is het jammer dat ze er zo laat mee komen. We hadden Simonis uitgenodigd om, als iemand die zich niet inhoudelijk met kunst bezighoudt, zijn persoonlijke visie te laten geven op het thema kruisiging. Het leek ons interessant om de hoogste kerkleider in ons land daarover aan het woord te laten. Ook de Spaanse ambassade waarmee wij regelmatig contact hebben, had er geen bezwaar tegen.''

Kruisigingen is een reizende tentoonstelling die tot en met 18 april in Amstelveen is te zien. De expositie gaat gepaard met lezingen over het motief van de kruisiging in de moderne beeldende kunst. Getoond worden 66 werken uit Saura's serie Kruisigingen, die hij maakte tussen 1956 en 1996. Saura schilderde vervormde en uiteengereten lichamen – heftige beelden waarin rood en zwart de boventoon voeren. ,,In het beeld van de gekruisigde heb ik mijn situatie willen weergeven als mens, alleen in een bedreigend universum, waartegen men zich kan verzetten met een schreeuw'', zei Saura over zijn serie. ,,Aan de andere kant interesseert mij evenzo de absurde tragedie van een mens – van een mens en niet van God – die aan het kruis genageld is.''

Naar een andere inleider van de expositie wordt niet gezocht, zegt de woordvoerster. ,,De directeur zal kort het woord voeren. Of Saura's familie erbij zal zijn, weten we nog niet.''