Prijs huis en verkooptijd opgelopen

De gemiddelde huizenprijs is het afgelopen jaar met 2,7 procent toegenomen tot 211.000 euro. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vanochtend bekendgemaakt.

Het duurde eind vorig jaar gemiddeld 82 dagen om een huis te verkopen. Dat is 41 procent langer dan een jaar eerder. NVM-voorzitter O. Smit zegt dat de woningmarkt het afgelopen jaar ,,een zachte landing'' heeft gemaakt, nadat de huizenprijzen eind jaren '90 jaarlijks met meer dan 10 procent per jaar waren gestegen. De ,,overspannen markt'' van toen is een ontspannen kopersmarkt geworden, zegt de NVM.

In 2003 is een tweedeling in de markt zichtbaar geworden. De gemiddelde prijs van duurdere woningen daalde enkele maanden, huizen in het hogere segment waren moeilijker verkoopbaar. Volgens de NVM blijven goedkopere woningen veelgevraagd. Het aantal via de NVM verkochte woningen liep vorig jaar met 2,5 procent terug tot 126.597.

Op het moment staat een recordaantal huizen in Nederland te koop: 100.000. De prijzen en transactietijden van deze huizen komen nog niet in de cijfers terug. Die worden pas geregistreerd na verkoop. Volgens de NVM is de stijging van het aantal dagen dat een huis te koop staat (41 procent) het gevolg van de verkoop van woningen die langer te koop staan.

Regionaal zijn er grote verschillen op de woningmarkt. In de regio Amsterdam (min 2 procent) daalden de prijzen het sterkst. De NVM verwacht voor het komende jaar ,,een prijshoudend niveau, tussen 0 en 1,5 procent''.

Eerder deze maand werd bekend dat NVM-makelaars de afgelopen drie maanden meer dan 2.700 keer een woning korte tijd uit de verkoop hebben gehaald, om deze daarna weer als nieuw te presenteren. Een half jaar geleden keurde de NVM deze praktijk al af. ,,Het is onverstandig van makelaars valse schijn te wekken'', zegt Smit nu. Eerder rekende de NVM de cijfers voor de regio Amsterdam opnieuw door. Dat is nu niet gedaan, maar de NVM waarschuwt wel dat die cijfers vertekend zijn. Hoewel uit onderzoek bleek dat de manipulatie in heel Nederland voorkomt, denkt Smit dat het effect in overige regio's verwaarloosbaar is.

www.nrc.nl

Dossier woningmarkt