Pleidooi Nivra voor terugkeer nettowinst

Kent u deze nog? ,,Er is een ebitae van 5 miljoen euro behaald.'' Een wat? Een earnings before interest, taxes, amortisation and exceptional operating items. Van dit winstbegrip bediende automatiseerder Getronics zich in het persbericht van 31 oktober vorig jaar waarin de derdekwartaalcijfers waren te vinden. Voor de beroepsorganisatie van accountants Nivra zijn dit soort verhullende winstbegrippen een doorn in het oog. De organisatie pleit daarom voor de wedergeboorte van het klassieke winstbegrip: de nettowinst.

Het bedrijfsleven strooit sinds eind jaren negentig met indicatoren als ebitda en de ebita om volgens hen te laten zien dat het `onderliggend' doorgaans uitstekend gaat, de rentebetalingen op torenhoge leningen bijvoorbeeld even daargelaten. Destijds vonden aan de lopende band overnames plaats, die zoals bij Getronics grotendeels met geleend kapitaal werden gefinancierd.

Een goed initiatief van de accountantsorganisatie, zegt hoogleraar externe verslaggeving Henk Langendijk van de Universiteit van Amsterdam. ,,Het is natuurlijk boerenbedrog al die verschillende winstbegrippen.'' Overigens, merkt Langendijk op, de nettowinst moet in een jaarrekening staan. Anders voldoet een bedrijf niet aan de wettelijke eisen.

Ondanks het lovenswaardige standpunt van de Nivra kan de organisatie dit niet afdwingen. Daar heeft de beroepsorganisatie volgens Langendijk geen wettelijke bevoegdheden voor. ,,Toezichthouder AFM, Euronext en werkgeversorganisatie VNO-NCW moeten dit gezamenlijk afspreken. Anders gebeurt er niets.''

Langendijk wijst op familiebedrijven. ,,Daar'', zegt hij, ,,zal je geen ebitda of iets dergelijks tegenkomen. Hoeveel winst zit er in de pot, dat is wat ze willen weten.''