Officier niet vervolgd voor beledigingen

De Arnhemse officier van justitie M. van Elsdingen zal niet strafrechtelijk worden vervolgd voor zijn beledigende opmerkingen aan het adres van Roma-zigeuners.

De aanklager moest zich vorig jaar terugtrekken uit een strafzaak tegen een Roma-echtpaar uit Ede, dat deel uitmaakte van een criminele organisatie.

Van Elsdingen heeft onder meer gezegd dat in de gemeenschap van de Roma criminaliteit ,,normaal'' wordt gevonden. Het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam heeft de zaak tegen de aanklager onderzocht.

Vanmorgen maakte het Amsterdamse parket bekend dat het de uitlatingen van Van Elsdingen weliswaar ,,beledigend'' vindt en dat deze de Roma ,,in diskrediet'' hebben gebracht, maar dat de beledigingen niet strafbaar zijn. Volgens het openbaar ministerie ,,kan de opzet om de hele bevolkingsgroep te beledigen (..) niet worden vastgesteld''.

Officier Van Elsdingen zei tevens: ,,Waar over Marokkanen en voetbalsupporters wordt gesproken, is het een kleine groep die het verpest voor het geheel. En binnen de Roma-gemeenschap is dat precies andersom; het zijn de uitzonderingen die geen misdrijven plegen.''

Volgens het Amsterdamse OM kan een grievende uitlating haar beledigend karakter verliezen door de context waarin die is gedaan. In dit geval was dat het requisitoir van de officier tijdens de rechtszaak. De uitlatingen van Van Elsdingen ,,vormden onderdeel van zijn visie op de strafzaak en zijn bijdrage, in de context van de strafzitting, aan het maatschappelijk debat'', aldus het openbaar ministerie.