`Niemand had dit ooit verwacht'

Het Terra College, een school met veel allochtone leerlingen, is in verwarring. `Het is voor ons personeel een zware taak om de 830 leerlingen op te vangen.'

Pamela Jongejan (14) komt om half tien vanmorgen aangeslagen de deur uit van het Haagse Terra College. Zij en haar twee vriendinnen steken meteen een sigaret op. Ze hebben net van hun mentor gehoord wat er gisteren precies gebeurd is. Dat een zeventien-jarige leerling uit de vierde klas meneer Van Wieren heeft neergeschoten. En dat meneer Van Wieren gisteravond is overleden. Dat wisten nog niet alle leerlingen. Voor ouders en leerlingen zijn er medewerkers van slachtofferhulp, onder wie een traumadeskundige en psychologe.

In de aula van de school staat een foto van onderdirecteur Hans van Wieren (49) op een tafel. Leraren en leerlingen leggen er bloemen bij en steken kaarsen aan. Enkele meisje vallen flauw van alle emotie. Ze mogen vandaag op school blijven, maar ze mogen ook naar huis. De rest van de week zullen er geen lessen zijn. Vrijdag is er een herdenkingsbijeenkomst.

Pamela kan het nog steeds niet echt geloven ,,Ik had het absoluut niet verwacht', zegt ze. Ze kent de dader niet. Haar moeder, Paula Jongejan, is met haar dochter meegekomen. Ze heeft vannacht slecht geslapen. ,,Het is verschrikkelijk.' Ze vond de school al onveilig. Volgens haar waren op de school met overwegend Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse leerlingen te veel `culturen gemixt'. ,,Er waren regelmatig incidenten als vechtpartijen.'

Haar dochter moet naar school, maar ze zal haar er in de toekomst met tegenzin heensturen. Al moet ze toegeven, zegt ze, dat het Terra College veel aan de veiligheid doet. De school heeft geen detectiepoortjes, maar er lopen wel beveiligingsmedewerkers rond. Ook hangen er camera's.

Leerkrachten en directie waren al voor acht uur vanochtend in de school aan de Beresteinlaan aanwezig. Directeur G. van Miltenburg vroeg de pers om gepaste afstand. ,,Het is voor ons personeel een zware taak om de 830 leerlingen de komende dagen op te vangen. Zij moeten hiervoor een topprestatie leveren', zegt de directeur. Bij de school hangt de vlag halfstok.

Pamela was gistermiddag in de gymzaal toen de gymjuffouw ,,trillend en huilend' binnenkwam en vertelde dat er een ongeluk was gebeurd. Pamela kleedde zich snel aan en ging naar buiten. Daar hoorde ze van medescholieren dat het niet om een ongeluk maar om een schietpartij ging. Een Turkse leerling, die een paar dagen eerder wegens wangedrag was geschorst, was met een pistool de kantine binnengelopen. Voor de ogen van tientallen bovenbouwleerlingen, die net pauze hadden, schoot hij de conrector gericht in het hoofd.

Een uur na de schietpartij stonden gistermiddag veel leerlingen in groepjes achter het rood-witte lint waarmee de politie de weg naar school had afgezet. Het waren leerlingen uit de eerste en tweede klas van de vmbo-school, dertien of veertien jaar oud, Turks, Marokkaans of Antilliaans. Sommigen zeiden het schot gehoord te hebben.

Er waren geen leerlingen bij die de schietpartij zelf hebben gezien. Wel hadden ze gehoord dat de leraar op de grond lag, in een grote plas bloed, vertelden ze vol afschuw. Volgens een van de leerlingen is de Turkse verdachte een lastige jongen. ,,Hij bedreigt iedereen.' Een paar maanden geleden kwam hij in aanvaring met een schoonmaker op school. Volgens Omar (13) heeft de verdachte een Marokkaanse vriendin, en zitten er ook broers van hem op het Terra College.

Cheryl (13) en haar vriendin Karima (,,bijna 14') zaten gistermiddag in de klas toen een vriendin van Cheryl vanuit de gang een gebaar maakte: ze zette haar vingers als pistool tegen haar hoofd. Kort daarna kwam een leerkracht het lokaal binnen. Cheryl: ,,Ik schrok ontzettend. Eerst zeiden ze dat we in de klas moesten blijven. Even later moesten we toch naar buiten.'

[vervolg TERRA COLLEGE: pagina 3]

'Het ging hier juist erg goed'

Een ouder meisje vraagt bezorgd aan leerlingen of ze haar jongere zus hebben gezien. Zelf zit ze niet meer op school, maar haar broer en zus nog wel. De broer kwam naar huis, maar het zusje belde vanuit de school dat ze in het gebouw moest blijven en nog niet naar huis kon. Een politiewoordvoerder bevestigt later dat enkele leerlingen inderdaad in het gebouw zijn achtergebleven om door de politie te worden gehoord.

Pierre Heijnen, onderwijswethouder in Den Haag, kende de school goed. Het Terra College ontstond begin 2003 na een fusie van vier scholen. Heijnen: ,,Ik ben er meerdere malen op bezoek geweest, ook al omdat de school veel deed aan het plaatsen van leerlingen met problemen.'

Hans van Wieren coördineerde het Onderwijskansenplan, een landelijk programma om achterstanden bij leerlingen te bestrijden. Volgens Heijnen kan een dergelijk incident overal gebeuren. ,,Het Terra College heeft alles wat je kunt verzinnen aan veiligheidsmaatregelen, op detectiepoortjes na. Er hangen bewakingscamera's, er wordt veel gesurveilleerd, er is een schoolwijkagent actief. Er worden veel buitenschoolse activiteiten georganiseerd. Recent heeft ex-tennisser Richard Krajicek de sportvoorziening geopend.'

Vorig jaar ging de Hein Roethofprijs naar het project `Trek die Lijn', waar leerlingen van het Terra College bij waren betrokken. De tramlijnen 8 en 9 werden veiliger gemaakt door leerlingen zelf te laten surveilleren. Passagiers op deze tramlijnen voelden zich vaak onveilig door wangedrag van leerlingen.

Wethouder Heijnen wijst er ook op dat een van de andere vestigingen van de school onlangs in een Elsevier-onderzoek naar middelbare scholen bij de beste zestien van Nederland eindigde.

Vanmiddag om twee uur gaf het Terra College een persconferentie op het stadhuis. Heijnen: ,,Dit is een initiatief van de school, wij verlenen alleen de faciliteiten. Onze prioriteit ligt bij de opvang van de leerlingen en leerkrachten, ook van andere scholen in Den Haag.'

,,Het ging net ontzéttend goed op deze school', zegt adjunct-directeur Dik Hooijmeijer van de Stichting Welzijn Escamp, die nauw bij de school is betrokken. Vijf medewerkers van de stichting werkten aan een project op de school.

Heijnen: ,,We hebben ervoor gezorgd dat er een bioscoop in de aula kwam. De school zou zes dagen in de week open zijn. Binnenkort zouden we een buurthuis in de school openen, een restaurant, allemaal gerund door de leerlingen zelf, om ze meer verantwoordelijkheid te geven.'

Gerectificeerd

Terra College

In de reportage over de schietpartij op het Terra College Het ging hier juist erg goed (14 januari, pagina 3) wordt het laatste citaat van het artikel toegeschreven aan de Haagse wethouder P. Heijnen. De uitspraak over geplande extra activiteiten van de school is echter van D. Hooijmeijer, adjunct-directeur van de Stichting Welzijn Escamp.