Neergeschoten leraar overleden

De leraar die gisteren door een leerling werd neergeschoten op een Haagse school is gisteravond overleden. De verdachte, die zich gisteravond meldde bij de politie, heeft nog geen verklaring afgelegd over zijn motief.

De politie heeft gisteravond wel het gebruikte vuurwapen gevonden in de bosjes bij het Terra College. Dit gebeurde na aanwijzingen van de verdachte, die het wapen op zijn vlucht had weggegooid. De vmbo-leerling wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De 49-jarige leraar Hans van Wieren overleed gisteravond om 22.00 uur in het Westeinde Ziekenhuis. Van Wieren, tevens onderdirecteur van de vmbo-school, werd dinsdagmiddag om 13.15 uur door de leerling in de kantine van de school neergeschoten. Er waren op dat moment tientallen leerlingen in de kantine aanwezig. Van Wieren werd in het hoofd geraakt en zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd. De dader wist te ontkomen. Intensief speurwerk van de politie in de school en omgeving, aan de zuidwestrand van Den Haag, leverde niets op. Gisteravond meldde de verdachte zich bij het politiebureau aan de Beresteinlaan, vlakbij de school. Hij was in gezelschap van iemand die gisteravond als getuige is gehoord en inmiddels is vrijgelaten.

Het openbaar ministerie doet geen mededelingen over de identiteit van de dader. Officieel is alleen bekend dat de verdachte een leerling van het Terra College is. Volgens medeleerlingen gaat het om een zeventien-jarige jongen van Turkse afkomst. Hij zou Murat heten. In het vierde en laatste jaar van zijn vmbo-opleiding was hij volgens medeleerlingen enkele dagen geleden geschorst door Van Wieren wegens wangedrag op school. Uit woede hierover zou hij naar school zijn gekomen en Van Wieren van dichtbij hebben neergeschoten. Een medeleerling zou de verdachte er van hebben weerhouden een tweede leraar neer te schieten.

Op een vanmiddag door het Terra College belegde persconferentie in het Haagse stadhuis zou schooldirecteur G. van Miltenburg toelichten wat er gistermiddag precies is gebeurd en wat de school de komende dagen doet voor leerlingen en leerkrachten. Politie noch openbaar ministerie is aanwezig bij de persconferentie. Rond het middaguur wilde het openbaar ministerie alleen kwijt dat er vanmiddag sectie op het lichaam van Van Wieren zou worden gepleegd en dat het gevonden wapen een klein model pistool is.

Premier Balkenende, minister Van der Hoeven (Onderwijs) en de fracties van politieke partijen hebben geschokt gereageerd op de schietpartij. Balkenende: ,,De gedachten en het medeleven van het kabinet gaan uit naar de nabestaanden van de heer Van Wieren, die zich met hart en ziel heeft ingezet voor een veilige school en een betrokken samenleving.'' Koningin Beatrix heeft de weduwe vanochtend een condoleancetelegram gestuurd.

SCHIETINCIDENT: pagina 3

HOOFDARTIKEL: pagina 9