NAVO-man: `Inlichtingendienst was op de hoogte'

De militaire inlichtingendienst van het ministerie van Defensie (MIVD) is door NAVO-medewerker Willem M. ,,voortdurend'' op de hoogte gehouden van zijn activiteiten in Midden- en Oost-Europa. Dit heeft M. gisteravond aan het slot van zijn strafproces gezegd in een persoonlijke verklaring, die werd uitgesproken door zijn advocaat.

Het OM eiste gisteren 3,5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen hem omdat hij zich met medeverdachten schuldig zou hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte en criminele samenzwering om illegaal financieel gewin te behalen, aldus officier van justitie H. Dijkstra. M. gebruikte hiervoor onder meer contacten die hij voor de NAVO in Roemenië heeft gelegd.

In de criminele organisatie waarvan M. ,,de regisseur'' zou zijn geweest, speelden ook M.'s medeverdachten Willem van V. en Pietro F. een leidinggevende rol, aldus aanklager Dijkstra. Tegen hen eiste hij een celstraf van 2,5 jaar.

De organisatie zou een vervalst waardepapier van 200 miljoen dollar uit Colombia hebben geprobeerd in het Europese bankverkeer te brengen. Als valse eindbestemming van het gefingeerde waardepapier werd het Roemeense bedrijf Tender ingevuld. In februari vorig jaar werden de verdachten aangehouden.

M. werkte officieel sinds 1999 als adviseur Midden- en Oost-Europa voor de NAVO-leiding. Hij stelde gisteravond laat in zijn verklaring dat zijn ,,directe baas'', de voormalige Britse NAVO-adviseur Chris Donnelly, ,,op de hoogte'' was van het ,,Tender-project, niet in detail maar wel op hoofdlijnen''. Ook waren volgens M. ,,alle Roemeense autoriteiten'' onderdeel van het project, ,,dan wel op de hoogte of zijdelings ingelicht''. Eerder werd al bekend dat M. via de Roemeense inlichtingendiensten in contact was gekomen met oliemaatschappij Tender SA uit Timisoara.

M. heeft in eerdere verklaringen gezegd dat hij met de geldhandel als doel had om miljoenen te investeren om de Roemeense economie vooruit te helpen. Gisteravond zei hij dat hij ,,de laatste jaren vanuit de officiële uitoefening van mijn functie'' al ,,veelvuldig'' bezig was met het vinden van financiële middelen voor het organiseren van conferenties in Midden- en Oost-Europa. Dergelijke bijeenkomsten, veelal over de hervorming van de Oost-Europese inlichtingendiensten, konden om politieke redenen niet door NAVO-landen worden gefinancierd, aldus M. Ook van zijn zoektocht naar financiële middelen waren de ,,bazen'' op de hoogte, ,,echter soms niet van alle details'', stelt M.

Het OM vroeg vrijspraak voor witwassen en oplichting, feiten die eerder ten laste waren gelegd. Volgens aanklager Dijkstra ontbreekt voor beide delicten het bewijs. M. heeft toegegeven een aantal documenten die noodzakelijk waren voor zijn plannen in de internationale geldhandel, persoonlijk te hebben vervalst.