Militair gewond in Irak door granaat

Een Nederlandse militair in Irak heeft is gisteren gewond geraakt door een ongeluk met een granaat. Dat heeft het ministerie van Defensie vanmorgen bevestigd.

Het ongeluk gebeurde op de luchtmachtbasis in Tallil, waar vier Nederlandse transporthelikopters zijn gestationeerd. Toen een sergeant van de landmacht na terugkeer van een missie zijn spullen uitpakte, ging een zogeheten flashbang-granaat per ongeluk af. De sergeant raakte daarbij gewond aan zijn hand. Volgens het ministerie van Defensie zijn de verwondingen zo ernstig dat besloten is de militair naar Nederland te halen.

Een flashbang-granaat is niet bedoeld om te doden, maar om tegenstanders te desoriënteren of om demonstranten uit elkaar te jagen. De cilindervormige granaat is voorzien van een veiligheidspin. Hoe het ongeluk precies heeft kunnen gebeuren, wordt nog uitgezocht, aldus een woordvoerder van het departement.

De 43-jarige sergeant-majoor Erik O., die wordt verdacht van moord wegens het doodschieten van een Iraakse burger, gaat in principe weer terug naar Irak, zo heeft Defensie laten weten. Juridisch zijn er geen beletselen meer. O. loste naar eigen zeggen twee waarschuwingsschoten tijdens een confrontatie met een troep plunderaars op 27 december. Daarbij raakte een plunderaar dodelijk gewond. Kort daarop werd O. door de marechaussee naar Nederland overgevlogen en ingesloten in Soesterberg. Vorige week besloot de rechter-commissaris het voorarrest van O. op te heffen, omdat er onvoldoende redenen zouden zijn om hem nog langer vast te houden.