Klein wonder in korte film van Sander Blom

Sander Blom maakt korte films. Korte films passen niet in het huidige format van de bioscopen. Zo komt het dat wij zelden de films van Sander Blom zien. Nu wel. Over het met geweren in de lucht schieten wordt vertoond voorafgaand aan Angel on the Right. En wij mogen in onze handen wrijven. Deze film is namelijk erg mooi. Daarbij is hij ook nog eens geestig, met een mooie gedachtensprong, vertaald naar een mooie beeldsprong. Het begint met een kalme schuifelbeweging van de camera door de struiken naar een grasveld. Daar is een kluitje soldaten in ernstige en minder ernstige handelingen verwikkeld. De een drinkt uit een veldfles, de ander schilt een granaatappel.

Dan krijgt de handeling een dynamiek die je geestig kunt vinden of, als je in een slecht humeur bent, flauw. De mannen schieten in slow motion met hun geweren in de lucht, ze gooien hun petten ten hemel, vogels vliegen op. Dit wordt begeleid door een vrouwenstem zoals je die vroeger wel op de radio hoorde, plechtig de meest onzinnige volzinnen zeggend: ,,Om de oude veldradio bekommert zich nu even niemand.''

En dan gebeurt het kleine wonder. Nu zitten de mannen in dezelfde mise en scène op een plein, in andere kleren, niet met een granaatappel maar met een peer, niet met een veldfles maar met een blikje. In heel zuivere kaders verdubbelt Blom zijn film. Hij doet niets anders dan ons opnieuw naar het beeld laten kijken en dwingt ons intussen wel na te denken over het begin van zijn film. Veel om over na te denken is er niet, lijkt het, maar veel te kijken, ja.

Over het met geweren in de lucht schieten. Regie: Sander Blom. In: 3 bioscopen.