Khatami tracht situatie te kalmeren

De Iraanse president Mohammed Khatami heeft vandaag scherpe kritiek geleverd op het besluit van een conservatief machtsorgaan om duizenden, meest hervormingsgezinde kandidaten onder wie 84 zittende parlementsleden uit te sluiten van de komende verkiezingen. Maar tegelijk probeerde hij de gemoederen te kalmeren. Tijdens een bijeenkomst in het parlement riep hij woedende parlementsleden op hun zitstaking op te schorten. En hij maakte geen melding meer van zijn waarschuwing van gisteren dat hij een massa-aftreden van hervormingsgezinde bestuurders zou kunnen aanvoeren.

Khatami uitte die waarschuwing tijdens een bijeenkomst met 27 gouverneurs van provincies die zelf hadden gedreigd op te stappen uit protest tegen de zondag bekendgeworden actie van de Raad van Hoeders van de Grondwet. Vier van Khatami's vice-presidenten en 12 ministers hebben ook gedreigd af te treden tenzij de Raad van Hoeders zijn besluit binnen een week terugdraait.

Khatami's oproep tot schorsing van hun protest – om hem in staat te stellen de de Hoeders op andere gedachten te brengen – werd eenstemmig afgewezen door de parlementsleden. Zij besloten de zitstaking voort te zetten ,,tot we harde resultaten krijgen'', aldus parlementslid Mohsen Armin. Hossein Ansarirad, ook een van de gediskwalificeerde parlementsleden, prees Khatami's oprechtheid. Maar hij achtte Khatami's belofte de situatie recht te zetten, onvoldoende. ,,Alles staat op het spel in dit land door het illegale gedrag van de haviken. De tijd is gekomen om op de hardste manier weerstand te bieden.''