Immuniteit Berlusconi opgeheven

Het Italiaanse constitutionele hof heeft de wet die premier Silvio Berlusconi immuniteit bood ongrondwettelijk verklaard.

Volgens het hof schendt deze wet het principe dat alle burgers voor de wet gelijk zijn en dat iedereen het recht heeft om via de rechter zijn onschuld aan te tonen.

De wet, die op 20 juni vorig jaar, werd aangenomen schorste het proces tegen Silvio Berlusconi vanwege verdenking van het omkopen van rechters in 1986 en 1991. Binnen twee maanden zal dit proces met nieuwe rechters voor de rechtbank van Milaan worden hervat. Waarschijnlijk vanaf het punt waar het is afgebroken, al zullen zowel verdediging als aanklagers oude getuigen opnieuw willen horen. Volgens de advocaat van Berlusconi, Niccolò Ghedini, moet de zaak rond de zomer kunnen worden afgerond, maar volgens anderen is dat erg onwaarschijnlijk..

De uitspraak van het hof is een forse tegenvaller voor de Italiaanse premier die publiekelijk alleen heeft gereageerd door te zeggen dat hij het vonnis zal ,,archiveren''. Zijn coalitiegenoten omschrijven de uitspraak als een politiek gemotiveerd vonnis. De fractieleider van Forza Italia in de Senaat, Renato Schifani, naar wie de omstreden wet is vernoemd, zei in reactie dat ,,het constitutionele hof een links politiek orgaan is dat een politiek oordeel heeft geveld over Berlusconi.''

Minister van Justitie Roberto Castelli beklemtoonde meteen na de uitspraak dat ,,dit de relatie tussen de rechterlijke macht en de politiek zal compliceren.'' De krant il Giornale, die eigendom is van de familie Berlusconi meldt onder de kop ,,Het Feit'' dat tien van de vijftien leden van het constitutioneel hof centrumlinks zijn georiënteerd.

Vanuit de oppositie is daarentegen met grote instemming gereageerd op de uitspraak. Volgens de voorzitter van de grootste oppositiepartij en oud-premier Massimo D'Alema demonstreert het vonnis dat Italië ,,nog immer een democratie is en dat de meerderheid de rest niet als een baas alles kan opleggen wat haar uitkomt''. Deze uitspraak toont volgens hem aan dat er ,,democratische regels zijn die in de grondwet zijn vastgelegd en waar men zich aan moet houden.''

Volgens Francesco Rutelli, leider van de andere grote centrumlinkse partij la Margherita, is met dit vonnis een ,,einde gekomen aan de tijd waarin wetten worden gemaakt om de problemen van één specifiek persoon op te lossen.''