`Het politieke spel is verleden tijd'

Ronald Jansen (40) is sinds vorige maand assistent van de opgeleefde hockeyploeg van Pakistan.

Pakistan terug op de hockeytroon? Vijf duels speelden de Aziatische balvirtuozen bij de strijd om de Sultan Azlan Shah Cup in Kuala Lumpur, vier keer won de ploeg die sinds twee maanden onder leiding staat van de gelouterde `kampioenenmaker' uit Nederland, Roelant Oltmans. Gastland Maleisië verraste het elftal vandaag: 1-1.

Tegen Duitsland echter maakte Pakistan maandag drie keer een achterstand ongedaan om de wereldkampioen uiteindelijk met 4-3 te verslaan. Maar oud-doelman Ronald Jansen (40), sinds vorige maand assistent van Oltmans, waakt voor overmoed. ,,We hebben nog bergen werk te verzetten'', waarschuwt de Nederlandse oud-international.

Hoe gaat het tot dusverre?

Jansen: ,,Prima, en zeker hier in Kuala Lumpur. Het leven is hier wat `georganiseerder' dan in Karachi, waar we begin deze maand drie dagen waren voordat we op het vliegtuig naar Maleisië stapten. Op zaterdag zaten we bij de president, een dag later ontsnapte hij aan een bomaanslag. Op elke hoek van de straat staan militairen. Maar goed, dat was al zo toen ik met de Nederlandse ploeg in Pakistan kwam. Bang ben ik nog geen moment geweest. Wij kunnen open en bloot de straat op, dus zonder politiebewaking. Ik heb de indruk dat de veiligheidssituatie in Pakistan sinds 11 september sterk wordt overdreven in het westen. In Amsterdam moet je ook uitkijken.''

Hoe is er gereageerd op jullie komst?

,,Aanvankelijk wat sceptisch, maar dat is inmiddels voorbij. Als je wint, heb je vrienden, nietwaar? Zo werkt dat, óók in Pakistan. Het is nu zaak het hoofd koel te houden, want we hebben nog een lange weg te gaan. Een aantal landen, zoals India en Spanje, is hier niet op volle sterkte. En dus moeten we ons niet blindstaren op de uitslagen. Het is dan ook onzin om te stellen dat Pakistan al klaar is voor het olympisch kwalificatietoernooi van begin maart in Madrid.''

Is er sprake van een cultuuromslag?

,,Als ik Derk (fysiotherapeut Verder, een Nederlander die al jaren werkt voor de Pakistaanse hockeybond, red.) moet geloven, dan zitten de spelers veel beter in hun vel. Het politieke spel is verleden tijd. De selectiecommissie die één middagje komt kijken en vervolgens de selectie samenstelt, bestaat niet meer. Roel heeft bij zijn aanstelling uiteraard bedongen dat hij het laatste woord heeft. Met als gevolg dat de spelers nu afgerekend worden op de resultaten. Dat is een bevrijding voor ze.''

Waar hebben jullie tot dusverre het accent op gelegd?

,,Van verdedigen hebben ze natuurlijk nog nooit gehoord, dus daar lag én ligt de eerste prioriteit. Zowel de links- als de rechtsachter vliegt naar voren zodra het eerste fluitsignaal heeft geklonken. Dat maakt het Pakistaanse en Indiase hockey aantrekkelijk, maar niet effectief. Roel probeert nu wat meer balans in de ploeg te krijgen, en ik moet zeggen: dat lukt tot op heden heel aardig. Zelf heb ik me voornamelijk beziggehouden met de keepers. Die hebben van nature de neiging om heel ver voor hun goal te staan en bij het minste of geringste uit te lopen. Van hun medespelers maken ze niet of nauwelijks gebruik als het gaat om verdedigen. Het is dus vreselijk wennen voor ze. Een ballenkanon hadden ze bijvoorbeeld nog nooit gezien.''

Wat zijn je indrukken van het zevenlandentoernooi in Maleisië?

,,Wat me hier enorm is opgevallen, zijn de minimale krachtsverschillen. Het zit vreselijk dicht bij elkaar. Het klinkt misschien als een cliché, maar iedereen kan echt van iedereen winnen. In mijn tijd, en dat is nog niet zo heel lang geleden, had je een topvier en dan een gat naar de rest. Dat gat bestaat niet meer.''

Hoe zwaar leunt Pakistan op de strafcorner van Sohail Abbas?

,,Heel zwaar, zonder hem zijn we nergens. Nee serieus: we janken er flink wat corners in, maar daartegenover staat ook een berg aan velddoelpunten.''

Veel baat bij je verleden?

,,Het is heel anders dan in Nederland. In Pakistan ben je iemand zodra je wat gepresteerd (twee olympische, één wereldtitel, red.) hebt. Die jongens hier nemen klakkeloos aan wat je zegt. Dat maakt het werken wel zo prettig. Het zijn pure profs, ook dat scheelt. Officieel staan ze ingeschreven bij het departement, maar daar zijn ze nog nooit geweest. Je kan 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, een beroep op ze doen.''

Nog wat gemerkt van de recente ontspanning in de relaties tussen Pakistan en India?

,,Wel van gehoord, maar weinig van gemerkt. Op het veld gaan die jongens tot het gaatje zodra ze tegenover elkaar staan, maar eenmaal buiten de lijnen slaan ze elkaar vriendschappelijk op de schouders. Of de relaties op het hoogste niveau nu goed of slecht zijn, voor de spelers maakt dat niets uit. Die houden zich niet bezig met het politieke spel. Toen we vorige week met 3-2 wonnen van India, was de vreugde groot, ook al speelt India hier met een B-team. Van de laatste acht onderlinge duels had Pakistan er vijf verloren, één gelijkgespeeld en maar twee gewonnen. Dat zat die jongens niet lekker natuurlijk.''