Het Beeld

Het is alweer een tijd geleden dat ik een journalist heb horen schreeuwen tegen een gastarbeider, omdat die niet goed Nederlands verstond. Om precies te zijn een week terug, in het NPS-programma `over de multiculturele samenleving' PREMtime, door een onbekende redacteur in een gesprek met de vader van ene Rachid, bijgenaamd ,,de Marokkaanse Frans Bauer''. Nu praat ook de presentator en naamgever van het onlangs van de zondagmiddag naar de dinsdagavond gepromoveerde programma, de Hindoestaanse advocaat Prem Radhakishun, van nature vrij luid. Van de misstanden die hij gisteren signaleerde (wethouder van Den Helder weigert rijksgelden voor opvang Antilliaanse jongeren aan te vullen; niet in Venhuizen, maar in Huizen werd het eerst een allochtone burgemeester benoemd) leek alleen een derde, toevallig zonder de presentator in beeld, het volume waard. In een historische terugblik op de rellen van 1972 in de Rotterdamse Afrikaanderbuurt, de eerste keer dat autochtonen zich met geweld keerden tegen (het voortrekken van) nieuwkomers, vertelt een veteraan van het comité Pro Gastarbeiders dat je destijds van de PvdA buitenlanders niet tot taallessen mocht dwingen. De parlementaire enquête van de commissie-Blok zal ons vanaf volgende week overstelpen met gruwelverhalen over het mislukken van de integratie.

In zekere zin zou je de moord op een leraar van een Haagse vmbo-school door een geschorste Turks-Nederlandse leerling daar ook toe kunnen rekenen. In de lange stoet van experts en betrokkenen die gisteravond over het scherm trokken, viel één onbekende ervaringsdeskundige op. Het was een Turkse jongerenwerker, die naar de school was gekomen toen hij het nieuws hoorde, omdat hij bang was dat zijn broertje de dader was. Dat bleek niet zo, maar het had best gekund: ,,Die jongens zijn niet meer van de wereld. Ze leven in de wereld van een film, of van rapper Tupac, ze lopen met pistolen rond en vinden geweld tof.''

De Nova-reportage van Jan Reiff was voortreffelijk, het spreekverbod van leerlingen doorbrekend. Nova, dat anderhalf jaar eerder over onveiligheid op dezelfde school bericht had, bracht nu als eerste het nieuws dat de docent de aanslag niet overleefd had, aan het einde van een gesprek met Jeroen Pauw, waarin enig tegengas werd gegeven aan de hardliners van normen en waarden. Dat die de jongens met pistolen niet zullen tegenhouden bewijst de gang van zaken in de Verenigde Staten. Hoe harder de tegenmaatregelen, hoe meer geweld, zo lijkt het wel.

Na de interne crisis begint Nova steeds beter te worden, en betoont zich op avonden als deze onmisbaar. Het is beter geen aparte magazines te maken voor `multicultureel nieuws', maar gewoon mensen ongeacht kleur overal aan het woord laten. Zoals de elfjarige Somalische asielzoeker Whalid, die maandag in Taxi huilend vertelde hoe hij de politie zijn grootvader had zien doodslaan. Of, eveneens in tranen, de aftredende Rotterdamse wethouder De Faria, na Bijlhout en Varela opnieuw een tragisch falende Fortuynistische knuffelallochtoon.

    • Hans Beerekamp