Haitink `dirigent emeritus' bij Bostons orkest

AMSTERDAM, 14 JAN. Bernard Haitink (74) is benoemd tot `dirigent emeritus' van het Boston Symphony Orchestra. De eretitel `dirigent van verdienste' is de eerste die het 123 jaar bestaande orkest toekent en betekent een open uitnodiging aan Haitink om te komen dirigeren wanneer hij wil. Haitink dirigeerde in 1971 voor het eerst in Boston, waar hij sindsdien met grote regelmaat gastdirigent was. Vanaf september wordt het Boston Symphony Orchestra geleid door James Levine, de opvolger van Seiji Ozawa. Haitink, die tot 1988 chef-dirigent was van het Koninklijk Concertgebouworkest en belangrijke posities bekleedde in Engeland, zoals chef-dirigent van het Londense Royal Opera House Covent Garden, leidt nu de Sächsische Staatskapelle in Dresden, tot in 2006. Het is de bedoeling dat het in 1548 opgerichte orkest, het oudste ter wereld, dan een opvolger heeft voor de in 2001 overleden Giuseppe Sinopoli.