Geweld gepleegd door leerlingen

Een overzicht van geweldsincidenten op scholen in de afgelopen jaren.

December 1999: Op het Regionaal Opleidingscentrum De Leijgraaf in Veghel raken een docent en vier leerlingen gewond als een scholier het vuur opent in een computerlokaal. Het ging om eerwraak. De jongen die de kogels afvuurde deed dat onder druk van zijn vader. Die wilde de vriend van zijn dochter doden.

November 1999: Vier leerlingen van het Ashram College in Alphen aan den Rijn slaan een 40-jarige docent in elkaar op het schoolplein van de scholengemeenschap. Aanleiding voor de vechtpartij is onenigheid tussen de leerlingen die de leraar probeert te sussen. Het slachtoffer loopt kneuzingen en blauwe plekken op.

Januari 2001: Een boze vader mishandelt met een honkbalknuppel de interim-directeur van de Borgloschool in Deventer. Het slachtoffer breekt zijn onderarm. Volgens de dader heeft de interim-directeur zijn dochter ten onrechte aangesproken op haar gedrag.

Februari 2001: Twee ouders uit Deventer slaan een leerkracht met een hockeystick wegens onenigheid over de schooladviezen aan hun kinderen. De leraar loopt beenletsel op. Ook de directeur en een conciërge krijgen klappen als de man en vrouw om uitleg vragen.

Oktober 2002: Familieleden van een basischoolleerlinge mishandelen een leraar in Amsterdam-Noord tot bloedens toe. Een gesprek met de docent loopt uit op een handgemeen. De drie vrouwen en twee mannen komen verhaal halen omdat het meisje moet nablijven.

November 2003: Een leraar van een middelbare school in Amsterdam krijgt klappen van een 16-jarige leerling. De politie arresteert de jongen.