`Gemakkelijke uitweg'

Opgeruimd staat netjes, is een veelgehoorde reactie op de zelfmoord van de Britse seriemoordenaar Harold Shipman. De voormalige huisarts hing zich gisteren, één dag voor zijn 58-ste verjaardag, op in de gevangenis van Wakefield, waar hij levenslang uitzat voor de moord op vijftien patiënten. `Ship, ship, hooray' vat The Sun, de grootste tabloid-krant, het Volksempfinden samen. Maar in Hyde, waar hij praktizeerde, klonk woede dat hij zijn geheimen meeneemt in zijn graf. Hij bekende geen schuld en gaf geen inzage in een motief voor het doden van mogelijk 216 patiënten met morfine.

,,Ik heb gemengde gevoelens'', zei Barry Swann, wiens moeder door Shipman werd vermoord. ,,Het spijt me niet dat hij dood is, wel dat we nooit zullen weten waarom hij mijn moeder doodde.'' Anderen zeggen dat Shipman ,,een gemakkelijke uitweg'' koos. In een recent gesprek met zijn vrouw, dat werd opgenomen, gaf Shipman geen signaal dat hij zichzelf wilde ophangen. Hij wordt beschreven als een control-freak, die zonder uitzicht op zijn vrijlating nog maar op één ding invloed had: de dag waarop hij zou sterven.

Er komt een onderzoek naar het zelfmoordrisico van levenslang gestraften.