Ex enige kandidaat directeur Boijmans

Sjarel Ex (46) is de enige kandidaat om directeur te worden van het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen. Daarmee is het bijna zeker dat Ex, die nu directeur is van het Utrechtse Centraal Museum, naar Rotterdam gaat.

,,Ik ben de enige kandidaat, dat hebben we zo afgesproken'', zei Ex vanmorgen desgevraagd. Een woordvoerster van de gemeente Rotterdam wilde dit niet bevestigen. ,,Dat komt dan voor zijn rekening, maar wij doen geen mededelingen zolang de procedure loopt.'' Volgens Ex hebben de ,,gesprekken nog niet geleid tot een conclusie'' en zal de procedure binnen twee weken worden afgerond.

Ex zegt dat hij zelf nog geen `ja' heeft gezegd, maar wil verder niets kwijt over de gesprekken, die hij gisteren onder meer heeft gevoerd met de selectiecommissie. Volgens het Rotterdams Dagblad van gisteren heeft Ex twee voorwaarden gesteld. Allereerst wil Ex pas aan de slag als de exploitatietekorten zijn weggewerkt. Verder wil Ex hoofddirecteur worden, dus niet naast zakelijk directeur Hugo Bongers functioneren maar boven hem.

Het Boijmans zoekt een opvolger voor Chris Dercon die vorig jaar kort voor de zomer naar het Haus der Kunst in München vertrok. Eeen adviescommissie droeg Ex vorig jaar voor met een andere kandidaat, de Duitser Max Hollein. Maar de directeur van de Schirn Kunsthalle trok later zijn kandidatuur in.

Karel Maria Theodorus Ex – `Sjarel' in de taal van zijn Limburgse geboortestad Heerlen – is kunsthistoricus. Sinds oktober 1988 is hij directeur van het Centraal Museum, dat onder zijn leiding een nieuw elan heeft gekregen. Ex, die ook bestuurder is bij onder meer de Raad van Toezicht Rijksacademie en Raad van Toezicht Theater Instituut Nederland, heeft naam gemaakt met een zakelijke aanpak. Het Centraal Museum genereert naar verhouding veel eigen inkomsten, dankzij de toegenomen bezoekersaantallen en bijdragen van sponsors.

Het Boijmans tobt al jaren met exploitatietekorten en werd vorig jaar hard getroffen door een miljoenenfraude.