Erik Breukink ploegleider van Rabobank

Erik Breukink is de nieuwe ploegleider van Rabobank. De 39-jarige oud-wielrenner werd vanmorgen voorgesteld tijdens een ploegpresentatie in Hilversum.

Breukink is de opvolger van Theo de Rooij, die na acht jaar de ploegleiderswagen verruilt voor een directeursfunctie. De Rooij is op zijn beurt de vervanger van manager Jan Raas, die deze winter door de top van Rabobank uit zijn functie werd ontheven. De officiële verklaring luidde dat beide partijen verschil van inzicht hadden in het gevoerde beleid.

De nieuwe ploegbaas Breukink was in 1996 en 1997 al renner van Rabobank, waar hij zijn lange wielerloopbaan ook afsloot. Hij werd in zijn laatste jaar in het oranje shirt nog nationaal kampioen tijdrijden, een discipline die zijn specialiteit was. Hij behoorde eind jaren tachtig tot de beste tijdrijders ter wereld.

Na zijn actieve carrière was Breukink werkzaam als pr-functionaris van Rabobank, om vervolgens wielercommentator te worden bij de NOS. In die hoedanigheid was hij de afgelopen jaren ook columnist voor het Algemeen Dagblad. Hij zal beide werkzaamheden beëindigen en gaat zich fulltime op zijn nieuwe baan storten.

Breukink toonde zich vanmorgen bij zijn presentatie opgetogen. ,,Ik heb de tijd gehad om afstand te nemen van mijn rol als renner, maar heb de sport intensief gevolgd vanaf de zijlijn. Verwacht van mij geen revolutionaire dingen, laat staan dat ik de boel op z'n kop zet. Er staat een sterke ploeg met uitstekende kopmannen.''

Breukink krijgt assistentie van de oud-renners Adri van Houwelingen en Frans Maassen. Zij zijn al langer actief als ploegleider. Joop Zoetemelk zal ook weer af en toe plaatsnemen in de volgwagen. Neerlands beste renner aller tijden is vooral actief in het buitenland.

Breukink is een van de betere coureurs in de nationale wielerhistorie. Hij debuteerde in 1985 in het profpeloton bij Skala. Daarna reed hij voor achtereenvolgens Panasonic, PDM en het Spaanse Once. Na een dopingaffaire in de Tour de France van 1991 – de hele ploeg van PDM moest na het toedienen van een onzuiver infuus ziek naar huis – zou Breukink daarna nooit meer zo goed presteren.

De zoon van de voormalige Gazelle-directeur Wim Breukink vierde zijn hoogtepunten op de fiets in de Giro. De stijlvolle ronderenner eindigde in Italië als tweede in 1987 en als derde in 1988. Na de Tour van 1990 stond hij in Parijs op de derde podiumplaats. Een evenaring of verbetering van die prestatie werd door kenners wél voorspeld, maar niet waargemaakt.

Breukink krijgt dit seizoen bij Rabobank te maken met oude bekenden, zoals Erik Dekker en Michael Boogerd die hij eerder nog wegwijs maakte in het profpeloton. Beide renners reageerden positief op de komst van Breukink. Ze hadden eerder hun teleurstelling uitgesproken over het vertrek van Raas.

Sprinter Hans Dekkers en klimmer Pieter Weening zijn dit jaar de enige nieuwelingen in de profploeg. Zij komen uit de eigen jeugdopleiding. De Amerikaanse ronderenner Levi Leipheimer is net als Dekker hersteld van zwaar blessureleed.