Een zwaargewicht in de tankopslag

Met 71 terminals in 29 landen, die een gezamenlijke opslagcapaciteit hebben van ongeveer 19,7 miljoen kubieke meter, is het Rotterdamse bedrijf Vopak (een fusieproduct tussen Van Ommeren en Pakhoed) het grootste tankopslagbedrijf ter wereld. Maar de parel in de kroon vormen de opslagterminals in Singapore (1,6 miljoen kubieke meter). Een bijzonder bedrijf, geleid door bijzondere mensen. Een van hen is John Paul Broeders (39), die vanuit zijn standplaats Singapore verantwoordelijk is voor de divisie Azië van Vopak. ,,De leukste baan van het bedrijf'', zegt Broeders vanuit Singapore vanwaar hij de markt bewerkt in de driehoek Japan, Australië, Pakistan.

Maar komende zomer is het feest afgelopen voor Broeders, die in 1990 in dienst trad als managementtrainee bij het voormalige Van Ommeren, waar hij via diverse commerciële functies in Nederland en Japan uiteindelijk in Singapore terechtkwam. Broeders wordt teruggeroepen om toe te treden tot de raad van bestuur van het tankopslagconcern. Hoewel het een mooie promotie is, moet Broeders er ook een mooie baan voor inleveren.

,,Als je in Singapore zit voor Vopak leid je een bijzonder bedrijf'', zegt Broeders' voorganger in Singapore Ben Vree. Vree is tegenwoordig bestuursvoorzitter van het sleep- en bergingsbedrijf Smit in Rotterdam, maar wordt bij Vopak algemeen beschouwd als de man onder wie Van Ommeren in Azië een enorme groei heeft doorgemaakt. ,,Iemand die initiatief toont in Singapore kan in die regio nog steeds groei neerzetten voor een bedrijf als Vopak'', zegt Vree. ,,China en Singapore zijn zeer belangrijke locaties voor Vopak. Voor een manager is het daar heel anders werken dan in bijvoorbeeld Zuid-Amerika. Daar staan kleinere terminals en heb je een heel ander soort economieën dan in Azië. Daarom moet je voor de leiding van een bedrijf als Vopak in Singapore altijd zoeken naar iemand met bijzondere talenten. Broeders voldoet in mijn optiek aan die kwalificatie. Bij mijn vertrek bij Vopak heb ik hem aanbevolen als mijn opvolger. Je werkt in Singapore weliswaar onder de paraplu van een groot bedrijf, maar je moet er toch zelf voor zorgen dat de deuren voor je worden geopend. Daar is Broeders als geen ander het geschikte type manager voor. Dat hij nu in de raad van bestuur is gekozen, verbaast me niet. Singapore is de ideale locatie om iemand klaar te stomen voor die functie.''

Voormalig studiegenoot en vriend Joost de Ruiter, actief in de cargadoors- en expeditiesector in de Rotterdamse haven, kan de woorden van Vree alleen maar beamen. ,,Broeders is vooral een verschrikkelijk aardige vent, die goed naar mensen kan luisteren. Die zich ook met de juiste mensen omringt, die graag voor hem werken. Hij heeft een soort positieve energie die hij op anderen projecteert. Maar vergis je niet; achter die aardigheid en gezelligheid gaat een bijzonder eerzuchtig man schuil, die harde beslissingen kan nemen. Hij legt de lat hoog. Niet alleen voor zichzelf, ook voor zijn medewerkers. Hij is heel commercieel ingesteld. Hij is bovenal integer. Recht door zee: afspraak is afspraak.''

De carrière van Broeders laat zien dat Singapore een opmerkelijke broedplaats blijft voor talent. De huidige bestuursvoozitter van Vopak, Carel van den Driest, werkte er in zijn tijd bij Van Ommeren, voormalig Van Ommeren-bestuurder Rick van Westenbrugge was er actief in de tankopslag en Ben Vree vestigde er – eerst voor Van Ommeren en later voor Vopak – een bedrijf dat in zijn soort tot het lucratiefste ter wereld behoort.

Met Broeders' opvolger Paul Govaart, eveneens afkomstig van Van Ommeren, zet Vopak opnieuw een zwaargewicht in Singapore in. Govaart wisselt met Broeders van plaats in de raad van bestuur. Govaart heeft te kennen gegeven zijn laatste jaren bij het bedrijf in het buitenland te willen werken. Met de benoeming van John Paul Broeders wordt de top verjongd. ,,Maar ondanks zijn relatief jonge leeftijd maak ik me over zijn bestuurderskwaliteiten weinig zorgen'', zegt Van den Driest. ,,Hij komt uit zo'n dynamisch gebied. Als je het in Singapore goed gedaan hebt, ben je ook geschikt voor deze functie. Zo simpel is dat.''