Beurs hoger door zwakkere euro

De meeste beursfondsen profiteerden vanochtend van een goedkopere euro, maar dat genot was voor het aandeel Koninklijke Olie niet weggelegd. De Nederlandse tak van het olieconcern Shell behoorde tot de weinige verliezers en dat leek verband te houden met uitspraken van een vertegenwoordiger van de Amerikaanse beursautoriteit SEC. Shell maakte eind vorige week bekend dat de voorraden met wel 20 procent zijn overschat en volgens SEC-bestuurslid Campos is dit het onderzoeken zeker waard. ,,Ik ben er van overtuigd dat onze controleurs de zaak zullen bekijken'', verklaarde hij. Aan het begin van de middag noteerde het aandeel 0,7 procent lager op 37,89 euro. Volgens technisch analisten ligt de bodem van de koers van de Koninklijke op 39,50 euro.

Alleen Hagemeyer deed het slechter. Het handelshuis, onlangs door de banken van een wisse dood gered, moest een verlies van bijna 5 procent incasseren tot 1,95 euro. De AEX-index stond ondanks deze verliezen aan het begin van de middag op een winst van 0,8 procent, waarmee de graadmeter op 345,57 punten kwam. De CAC-40 in Parijs was eveneens 0,8 procent hoger, terwijl de DAX-index in Frankfurt 0,6 procent won. In Londen stond de FTSE 0,3 procent hoger. Dixons maakte goede resultaten bekend en was de grootste stijger met 5,7 procent winst.

In Amsterdam blijft het aandeel Ahold in koers stijgen. Gisteren plaatste het supermarktconcern een advertentie in de dagbladen waarin het de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) opriep om af te zien van nieuwe juridische procedures. Verder liet het concern weten onterechte bonussen van de afgelopen jaren van bestuurders terug te zullen vorderen. Aandeelhouders leken deze houding te waarderen en de koers klom verder: gisteren met 0,7 procent, vanochtend met 0,6 procent. Het aandeel is daarmee 6,38 euro waard.

Maar nog belangrijker voor Ahold is, gezien de aanwezigheid in de Verenigde Staten, de iets sterker wordende dollar. Ook andere, in Amerika actieve fondsen als Aegon, Philips, ING, Reed Elsevier en Buhrmann profiteerden van de opmars. De euro was vanochtend 1,2660 dollar waard, bijna een cent lager dan de koers van 1,2745 gisteren. Maandag was de euro zelfs even 1,29 dollar waard geweest.

Chipmachinefabrikant ASML zakte 0,6 procent. Morgen opent de onderneming uit Veldhoven het Nederlandse jaarcijferseizoen.