Betere mensen door gospel

Zatoïchi, de Japanse film die volgende week het International Film Festival Rotterdam opent, eindigt met een aanstekelijk, alle stoppen door dansnummer. Het is geweldig, maar het is ook alsof er iets bevochten moest worden; alsof al die vrolijkheid ergens een beloning voor is. De Amerikaanse film The Fighting Temptations begint met zo'n nummer. Terwijl de camera nog over bossen en bergen glijdt, is de muziek al onweerstaanbaar en als hij inzoomt op een wit kerkje in een klein dorp in het zuiden van de Verenigde Staten, wordt ook meteen duidelijk waarom de film daar gewoon mee kan beginnen. Hier hoeft niets bevochten te worden. Hier wordt de heer geprezen.

The Fighting Temptations is een film over gospel. In het begin komt vooral de klassieke soort aan bod, later wordt de heer ook geprezen in gelikte hiphop en zoete r & b. De plot heeft niet veel om het lijf en pretendeert dat ook niet te hebben. Een slecht kerkkoor moet goed worden en een wedstrijd winnen, een verloren zoon keert van de grote stad terug naar het kleine dorp en leert wat echt belangrijk is in het leven.

Sterren van de film zijn de niet zingende Cuba Gooding Jr. en de gelukkig wel zingende Beyoncé Knowles, de r&b zangeres die in Austin Powers in Goldmember (2002) al ogensnoep mocht zijn en hier ook orensnoep is. Andere zangers die in deze film ook acteren zijn r&b dame Angie Stone, de soulgroep The O'Jays en rapper T-Bone. Beyoncé zingt onder veel meer a capella de spiritual `Swing Low, Sweet Chariot' en vanzelfsprekend worden alle dieven en moordenaars in het publiek - ze zingt het nummer in een gevangenis - betere mensen.

The Fighting Temptations. Regie: Jonathan Lynn. Met: Cuba Gooding Jr., Beyoncé Knowles, LaTanya Richardson, Angie Stone. In: 25 bioscopen.