Balkenende minder populair bij manager

Slechts 14 procent van de topbestuurders in het Nederlandse bedrijfsleven beschouwt minister-president Balkenende als de meest geschikte persoon voor het premierschap. De favoriet voor deze functie is minister van Financiën Zalm, die door 24 procent van de ondervraagden als `meest geschikt' wordt gezien.

Dat meldt Forum, het blad van werkgeversorganisatie VNO-NCW, in zijn jaarlijkse nieuwjaarsenquête waaraan 138 topbestuurders meededen. Zalm kreeg met een 7,1 ook de meeste waardering als minister. De Geus (Sociale Zaken, CDA) en Kamp (Defensie, VVD) volgen met respectievelijk een 6,8 en een 6,6 als rapportcijfer. Brinkhorst (Economische Zaken, D66) staat vijfde met een 6,3. Balkenende staat met een 6,0 op de twaalfde plaats. De ministers De Graaf (Bestuurlijke vernieuwing, D66) en Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) staan met een 5,8 onderaan.

Balkenende maakt een flinke duikeling op de ranglijst. Vorig jaar werd hij nog door meer dan de helft van de bestuurders als de beste minister gezien, en kreeg hij een 6,9. Als redenen voor de afgenomen waardering noemen de ondervraagden onder meer `affaires met het Koninklijk Huis', `het debat over normen en waarden', en onhandig opereren in de Europese Unie.

Het kabinetsbeleid krijgt een 6,1, wat na de beoordelingen in 2003 (5,6) en 1999 (5,9) het laagste cijfer in de achtjarige geschiedenis van de Nieuwjaarsenquête is. Het begrotingsbeleid wordt door 79 procent als goed tot zeer goed wordt beoordeeld. Het asiel- en vluchtelingenbeleid krijgt de waardering van 52 procent. Punten van ergernis zijn onder meer de administratieve lasten voor het bedrijfsleven (62 procent ontevreden), de aanpak van de files (58 procent), de fiscale concurrentiepositie (48 procent) en de criminaliteit (49 procent).