Arrestaties bij Cofidis

In de dopingzaak rond de Franse wielerploeg Cofidis heeft de Franse politie nog eens twee arrestaties verricht. De Franse coureur Robert Sassone, wereldkampioen op de baan in 2001, werd aangehouden in zijn woning nadat bij een inval een grote hoeveelheid verboden middelen, waaronder EPO, was aangetroffen.

De politie heeft ook de Poolse verzorger van de ploeg, Bogdan Madejak, in hechtenis genomen. Zij verdenkt hem ervan dope te hebben verstrekt aan renners van Cofidis. Eerder hield de politie al een oud-renner aan van de verdachte wielerploeg, de Pool Marek Rutkiewicz.

Volgens een bron bij de politie zou het bij Cofidis gaan om een dopingaffaire die de wielersport hard zou raken.

De politie bezocht maandag het hoofdkantoor van de Franse wielerploeg Cofidis op zoek naar dopingsporen. ,,Ze vertelden me dat het ging om een onderzoek naar een dopingaffaire die vergelijkbaar zou zijn met de Festina-affaire'', verklaarde Alain Bondue, manager van de ploeg. In 1998 werd de Festina-ploeg uit de Ronde van Frankrijk gezet nadat een omvangrijke dopingvondst was gedaan in de auto van verzorger Willy Voet. Een onderzoek wees later uit dat er sprake was van structureel dopegebruik.

Volgens Bondue zijn bij Cofidis geen verboden middelen aangetroffen. Wel zijn bij de ploegarts dossiers van enkele renners in beslag genomen. Bondue maakt zich geen zorgen. ,,We hebben niets verkeerds gedaan.''