Ahold eist bonussen toch terug

Supermarktconcern Ahold zal toch een deel van de bonussen gaan terugvorderen die aan bestuurders is betaald voor zover deze zijn gebaseerd op te rooskleurige cijfers. Het gaat om de bonussen over 2000 en 2001 die aan verschillende nog in functie zijnde bestuurders van Ahold zijn verstrekt.

Ahold wil geen namen of bedragen noemen en weigert commentaar in hoeverre de kwestie van toepassing is op voormalig topman C. van der Hoeven en voormalig financieel directeur M. Meurs. Een arbitragecommissie buigt zich momenteel over de vertrekpremie en andere vergoedingen van deze voormalige bestuurders.

Ahold raakte vorig jaar in een boekhoudschandaal verwikkeld en verlaagde de nettowinst over de afgelopen twee jaar met bijna 1 miljard euro. De omzet werd in de afgelopen jaren bijna 40 miljard euro te hoog weergegeven.

Met het streven bonussen terug te vorderen neemt Ahold afstand van zijn eerder ingenomen standpunt dat terugvordering juridisch te ingewikkeld zou zijn en onder meer afhankelijk van een eventuele strafrechtelijke veroordeling van (voormalige) bestuurders. Volgens een woordvoerder van Ahold moet de beslissing van Ahold als een `signaal' worden gezien.

Voor de Vereniging van Effectenbezitters was het niet terugvorderen van ,,onterecht genoten'' bonussen en optiewinsten afgelopen week een van de redenen om juridische procedures tegen het concern aan te spannen. Volgens een woordvoerder van Ahold staat de huidige terugvordering geheel los van de rechtszaken van de VEB. Topman A. Moberg deed gisteren een ,,dringend beroep'' op de beleggersvereniging om de rechtszaken in te trekken. Optiewinsten zullen overigens niet worden teruggeëist.