Washington staat buitenspel

De hoofdstad Washington houdt vandaag de eerste voorverkiezing van het presidentiële voorverkiezingsseizoen.

Deze `primary' is in feite meer een opiniepeiling, want de resultaten ervan tellen niet mee bij het kiezen van een Democratische kandidaat in juli. Er doen in Washington maar vier Democratische kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap mee: Howard Dean, Dennis Kucinich, Carol Moseley Brown en Al Sharpton.

The District of Columbia, zoals de gemeente officieel heet, deed vroeger in mei deze vrijblijvende uitspraak. Men heeft bij de Democratische Partij een plaatsje voor aan de rij voorverkiezingen bevochten uit protest. De 600.000 inwoners van de hoofdstad mogen wel een president helpen kiezen, maar zij hebben geen kiesrecht voor leden van het Congres. DC heeft alleen één stemloze afgevaardigde in het Huis van Afgevaardigden.

Die rechteloosheid is uniek voor inwoners van hoofdsteden in de wereld. Democraten zijn over het algemeen voorstander van opheffing van deze historische uitzondering. Republikeinen niet. De stad wordt in ruime meerderheid bewoond door Afrikaanse Amerikanen, die in overgrote meerderheid Democratisch stemmen.

Als Washington DC twee senatoren zou mogen kiezen, zoals iedere staat, dan zou dat het evenwicht in de Senaat kunnen doen omslaan.