Wandelgids

Wethouder Rob Oudkerk heeft Hookers.nl grote naamsbekendheid bezorgd. Deze website wil een wandelgids zijn voor `eerlijke consumenten' van rosse buurten.

De exploitanten van Hookers.nl zijn ongetwijfeld in hun nopjes over de gratis reclame in vrijwel alle Nederlandse kranten. Nadat de Amsterdamse wethouder Oudkerk volgens een Parool-columniste zou hebben bekend er wel eens een kijkje te nemen, stegen de bezoekcijfers van de site naar record-hoogte. Misschien zijn ze wat minder gelukkig met het steeds maar weer te worden bestempeld als `porno-site'. Want Hookers.nl bevat geen plaatjes, maar is een louter op tekst gebaseerde voorlichtingsrubriek.

Zoals buiten-de-deur-eters op Iens.nl restaurants van waarderingscijfers kunnen voorzien, biedt Hookers.nl de mogelijkheid prostituees te beoordelen. De site neemt het onderwerp uiterst serieus. Deelnemers kunnen aan de keurig per plaats en adres gerubriceerde `dienstverleensters' een aantal sterren (1 t/m 5) toekennen en over de professionele prestaties een `recensie' opstellen. Hier worden geen `hoeren' maar `dames' belicht; de site is niet bedoeld voor `hoerenlopers' maar voor eerlijke consumenten die langs seksclubs en door rosse buurten `wandelen'.

Hookers.nl is dus een wandelgids voor de betaalde damesliefde. Wat in de dagelijkse conversatie taboe is, mag hier door anonymi naar hartelust worden uitgewisseld. Kon vroeger een in lingerie en rood licht vermomde dievegge geruime tijd ongestoord haar praktijk uitoefenen, met de komst van Hookers.nl behoort dat tot het verleden. Althans, zo prijzen de exploitanten hun forum aan. ,,Globaal kan worden verondersteld dat vermelding op deze website voor een dame een absolute meerwaarde heeft'', introduceert de website zichzelf. ,,Het levert immers klanten op.''

Dat de website in een grote behoefte voorziet, blijkt uit de cijfers op de openingspagina. Boven een ironisch ,,warm welkom voor het nieuwste lid Rob Oudkerk'' staat een geregistreerd ledental van 26.169.

Navigeren is er kinderlijk eenvoudig. Via provincie en plaats kan een wandelroute worden uitgestippeld, waarbij de lezer in de adressenlijst de `dames' kan wegen aan de hand van zowel een gemiddeld rapportcijfer als een omhoog of omlaag gestoken duim. Claudia in de Haagse Poeldijksestraat wordt bijvoorbeeld gehonoreerd met een 8.8. `Flaneur' schrijft over haar, in aanzienlijk minder plastisch proza dan op deze site gebruikelijk is: ,,Als je wilt voorkomen dat ze moe is, moet je zo rond 12 à 13 uur gaan, meestal begint ze dan. Haar deur staat dan vaak op een kiertje terwijl zij bezig is zich op te maken etc. Een beleefde klop verschaft je dan toegang tot grote genoegens.''

Maar `Duitse Sandy' in dezelfde straat wordt met een 3.2 gekwalificeerd: ,,Tijdens de hele sessie heb ik éénmaal een tepel aangeraakt'', schrijft `Vies mannetje' teleurgesteld, ,,waarbij m'n hand werd weggeduwd en ze over haar borst wreef als ware het dat zij zo deze onzedelijke aanraking ongedaan kon maken.''

De wat idealistisch aandoende, advertentiearme site werkt samen met hoerenvakbond De Rode Lantaarn en stelde een etiquette voor prostitueebezoek op. Maar vooral voor de kennis van onze tot ver over de grenzen vermaarde prostitutiehoofdstad is Hookers.nl onmisbaar.

We leren er de kleinste details over de bedrijfsvoering op de Amsterdamse Wallen, maar ook over de werkzaamheden in SM-kelders, Thaise massagesalons en seksclubs. We lezen hoe geslachtsziekten zijn te voorkomen en wat de gevolgen zijn van de sluiting van de tippelzone.

Kortom, een betere staalkaart van Amsterdams van oudsher bloeiende, maar voor de volksgezondheid meest riskante bedrijfstak is niet denkbaar.

In Amsterdam zouden juist de wethouders moeten worden berispt die weigeren Hookers.nl te raadplegen.