Vrouw van Prodi opent bombrief

Voor de tweede keer heeft de voorzitter van de Europese Commissie Romano Prodi thuis in Bologna een bombrief ontvangen. Eerder waren ook explosieven in in de straat waar hij woont ontploft. Deze keer werd de post geopend door zijn vrouw Flavia Franzoni. Het pakketje was gericht aan haar man, maar die zit in Brussel. Zijn vrouw vertelde dat zij het daarom maar had geopend. ,,Ik heb het geopend, maar toen ik zag dat er bedreigingen bij waren geschreven heb ik het overgedragen aan de politieagenten van de geheime dienst.''

De gele envelop bevatte gebruikte patronen van een jachtgeweer, een aansteker, een gascilindertje en wat rotjes die met plakband aan elkaar waren verbonden. In het pakketje zat ook een foto van Prodi waarop hij was omcirkeld als een doelwit.

Het pakket passeerde de speciale controle van technici en politie bij de post, omdat het geen ontstekingsmechanisme bevatte en dus niet kon ontploffen. Volgens de vrouw van Prodi had het pakketje nog het meest weg van ,,vuilnis of rommel''.

Het postpakket is op 9 januari verstuurd, niet vanuit Bologna maar vanuit Cagliari op Sardinië. Als afzender zouden afkortingen van twee anarchistische bewegingen met ballpoint in blokletters zijn opgeschreven. De politie kent de afzenders als anarchistische groeperingen die vooral op Sardinië actief zijn.

Prodi was twee keer eerder doelwit. Op 21 december ontploften twee explosieven in de straat waar de EU-voorzitter woont. Op 27 december ontving hij de eerste van de reeks bombrieven die is gericht aan Europese instellingen.

Deze laatste acties worden door Italiaanse terrorisme-experts vooralsnog toegeschreven aan anarchistische cellen met namen als De vijf c's, de Brigade 20 juli, Ambachtelijke coöperatie vuur en aanverwante produkten, en Internationale Solidariteit. Zij zouden los van elkaar operen maar op een of andere manier onderling contact hebben via de Informele Anarchistische Federatie. Ze zouden in toenemende mate ook contact onderhouden met Spaanse anarchisten.