Verdrag met Thailand is nabij

Oud-minister van Buitenlandse Zaken H. van den Broek heeft vorige maand in Thailand met de autoriteiten onderhandeld over de situatie van Nederlandse gedetineerden in dat land, en de mogelijke afsluiting van een verdrag om hen na het uitzitten van een deel van hun straf naar Nederland over te brengen. Dit blijkt uit een brief die minister Bot (Buitenlandse Zaken) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het bezoek van Van den Broek hield, volgens de brief, verband met het komende Nederlandse staatsbezoek aan Thailand. De onderhandelingen zijn, volgens de brief, ,,in zeer vriendschappelijke en coöperatieve sfeer'' verlopen. Koningin Beatrix vertrekt op 19 januari voor een vijfdaags bezoek naar Thailand.

Nederland maakt zich op om met Thailand een zogeheten WOTS-verdrag af te sluiten, zoals het land dat al met tien andere Europese landen heeft. Daarbij is het onder voorwaarden mogelijk dat een door de Thaise rechter uitgesproken vrijheidsstraf deels in Nederland wordt uitgezeten. Ten aanzien van een wegens drugsdelicten tot levenslang veroordeelde – het met betrekking tot Nederland meest voorkomende geval – zou een verzoek tot overbrenging na acht jaar gevangenisstraf kunnen worden ingediend.

Voor de tot levenslang veroordeelde Nederlander Machiel Kuijt zou dit kunnen betekenen dat hij in 2005 naar Nederland komt. De Amsterdamse marktkoopman werd op 16 april 1997 gearresteerd, nadat de Thaise politie bij zijn Thaise ex-vriendin een halve kilo heroïne had gevonden. Sindsdien zit hij vast. In 2002 werd hij door een rechtbank vrijgesproken voor de handel in heroïne. In afwachting van het door het openbaar ministerie aangetekende hoger beroep moest hij in de gevangenis blijven. Het hof veroordeelde hem vervolgens in juli vorig jaar tot levenslang. Er loopt nog een cassatieprocedure.

Op dit moment zitten behalve Kuijt nog veertien Nederlanders in Thaise cellen.