Verdachte van moord op Lindh hoorde `stemmen'

De man die is aangeklaagd wegen de moord op de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh, Mijailo Mijailovic, hoorde stemmen in zijn hoofd die hem opdroegen zijn daad te verrichten. Dat heeft de 25-jarige Zweed van Joegoslavische afkomst, gezged tijdens het verhoor op 6 januari waarin hij schuld bekende.

,,Ik denk dat het Jezus is. Dat hij mij heeft uitverkoren'', zei Mijailovic vorige week in zijn bekentenis. ,,Je kunt aan de stemmen geen weerstand bieden. Je kunt je er niet tegen verzetten. Als ze komen zorgen ze voor een grote pijn.'' Hij zei dat hij Anna Lindh in het warenhuis in het centrum van Stockholm, waar hij de minister met tien messteken om het leven bracht, weliswaar had herkend, maar dat de keuze om haar te doden willekeurig was geweest. Hij zou geen enkele politieke belangstelling hebben.

Mijailovic is in het verleden herhaaldelijk met de politie in aanraking geweest. Ondermeer nadat hij in 1996 zijn vader met een mes had verwond. Onderzoek wees uit dat hij dringend psychiatrische hulp nodig had.

Volgens de advocaat van de Mijailovic was er geen sprake van een politiek motief, en zou de aanslag niet gepland zijn. Daarmee is volgens hem geen sprake van moord, maar van doodslag. In zijn bekentenis heeft Mijailovic gezegd hij onmiddellijk gehoor gaf aan de `stemmen'. ,,Het gebeurde van het ene op het andere moment. Het was een kwestie van seconden'', aldus de verdachte.

Justitie gaat er echter van uit dat de moord wel degelijk was beraamd. ,,Hij wist dat het Anna Lindh was, die hij aanviel'', aldus onderzoeksleider Leif Jennekvist, gisteren op de Zweedse televisie. Volgens Jennekvist heeft de verdachte Lindh veertien minuten lang achtervolgd, voor hij toesloeg. ,,Het warenhuis bood Mijailovic een goede mogelijkheid om Anna Lindh in de gaten te houden. We zullen dit tijdens het proces proberen aan te tonen met behulp van videobeelden.'' Voor justitie is er dan ook geen enkele reden om in de aanklacht iets anders te eisen dan een veroordeling wegens moord.

Volgens Mijailovic' advocaat is dat riskant. Als de rechter tot het oordeel komt dat er geen sprake is geweest van voorbedachte rade, en dus van moord, dan zou zijn cliënt vrijgelaten moeten worden.