Twee partijen uit kabinet-Godett

Twee partijen zijn gisteren uit de Antilliaanse regering gestapt. Daarmee heeft het kabinet van premier Mirna Godett geen steun meer van een meerderheid van het parlement. Regeringspartij Frente Obrero Liberashon (FOL) zoekt naar andere partijen die de coalitie weer aan een meerderheid kunnen helpen.

De twee partijen die gisteren tijdens een coalitieberaad hun steun aan de regering hebben ingetrokken, zijn de Union Patriotiko Bonaireano (UPB) en de Sabaanse Windward Islands People Movement (WIPM). Zij hadden samen drie zetels in de Antilliaanse Staten, het parlement. De overgebleven partijen in de coalitie hebben nu nog 11 van de 22 zetels.

UPB en WIPM hebben hun steun aan het kabinet ingetrokken omdat Anthony Godett, politiek leider van de FOL, zijn zetel in het parlement niet opgeeft. UPB en WIPM vinden dat Godett niet langer politiek actief kan blijven omdat hij in december is veroordeeld wegens corruptie. Hij moet zich in ieder geval terugtrekken tot zijn zaak in hoger beroep is behandeld, vinden zij. Godett wil dat niet, en is daartoe wettelijk ook niet verplicht.

Zowel Ray Hassel van de WIPM (één zetel) als Ramoncito Booi van de UPB (twee zetels) noemde de zaak gisteren na het verlaten van het coalitieberaad ,,een principekwestie''. Premier Mirna Louisa-Godett, de zus van Anthony Godett, wilde niet reageren en verwees naar haar broer. Hij is van mening dat Nederland aan de UPB de opdracht heeft gegeven het kabinet te laten vallen.

De huidige coalitiepartijen hopen dat de Democratische Partij Bonaire, die één zetel heeft, bereid is toe te treden tot het kabinet. DP-partijleider Jopi Abraham heeft al verklaard niet van Godett te eisen dat deze zijn parlementszetel opgeeft, in tegenstelling tot de andere oppositiepartijen. Alle ogen zijn nu dus gericht op Abraham. ,,Hij zal geen remote control van Nederland zijn'', voorspelt Anthony Godett over hem.

Als het de FOL-regering niet lukt een partij met ten minste één zetel uit de oppositie aan de coalitie toe te voegen, kan het kabinet verder regeren door per voorstel te proberen steun van een meerderheid van het parlement te krijgen. Een andere optie is dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. De resterende coalitie bestaat nu nog uit de arbeiderspartij FOL, vakbondspartij PLKP (Partido Laboral Krusada Popular) en `volkspartij' PNP (Partido Nashonal di Pueblo), alle drie Curaçaose partijen, plus de Democratische Partij van Sint Eustatius.

Vooral de regeringspartijen PNP en de PLKP hopen op herschikking van de coalitie. Zij vrezen verkiezingen, want in de peilingen staan zij flink op verlies. Ook oppositiepartij PAR ziet niets in verkiezingen, want vorige week is een nieuwe partij opgericht, Forsa Korsou, die naar verwachting veel PAR-stemmen zal afpakken.

Als het wel lukt een andere partij bij de coalitie te betrekken, betreft het de derde regeringswisseling in nog geen twee jaar.

analysepagina 2

www.nrc.nldossier Antillen