Trichet stuit opmars van euro

De koers van de euro is op de valutamarkt vanmorgen enigszins tot rust gekomen, nadat onverwacht harde uitspraken van president Trichet van de Europese Centrale Bank het wegzakken van de Amerikaanse dollar gistermiddag een halt toeriepen.

De euro noteerde vanmorgen vlak onder 1,28 dollar per euro, na gisteren tot 1,29 dollar te zijn gestegen, de hoogste koers sinds de introductie van de euro in 1999. ECB-president Trichet sprak zich gisteren na afloop van een centralebankiersvergadering in Bazel krachtiger dan voorheen uit tegen een voortgaande koersval van de Amerikaanse dollar. Hij zei dat ,,excessieve beweeglijkheid van de koers, en grove schommelingen'' niet gewenst waren.

De uitspraak van Trichet over de eurokoers was harder dan vorige week donderdag na afloop van een reguliere vergadering van de ECB in Frankfurt. Toen waarschuwde hij weliswaar ook tegen te grote beweeglijkheid, maar de centrale bankier streepte vervolgens de negatieve gevolgen van de koersstijging van de euro voor de exportsector weg tegen de wereldwijde opleving van de vraag naar goederen en diensten. Op de financiële markten werd vanmorgen al vooruitgekeken naar de eerstvolgende grote internationale diplomatieke gebeurtenis rond de wisselkoersen. Die zal zijn in het eerste weekeinde van februari als de ministers van Financiën en centrale bankiers van de zeven grootste industrielanden (G7) voor overleg bijeenkomen in de stad Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida.