Technologie zet beurs op winst

De Europese beurzen stonden vanochtend zonder uitzondering op winst. Vooral de technologieaandelen hielpen daaraan mee. Op de Amsterdamse beurs was Philips een van de grootste stijgers: de koers van het elektronicaconcern steeg met 2,6 procent tot 24,80 euro.

Ook op de Amerikaanse beurzen waren de technologieaandelen een dag eerder de sfeermakers geweest. Uit de branche zijn de laatste dagen flink wat goede berichten gekomen: gisteren meldde chip- en telefoonproducent Motorola bijvoorbeeld dat het in China meer omzet heeft binnengehaald dan verwacht.

De AEX-index stond aan het begin van de middag bijna 1 procent hoger op 344,80 punten. Parijs zag zijn CAC-40 met 1 procent stijgen tot 3.596 punten, terwijl de DAX in Frankfurt 0,6 procent won op 4.021 punten. Londen was met een stijging van de FTSE van 0,5 procent (tot 4.472 punten) nog het minst enthousiast.

Behalve Philips, dat dit weekeinde een grote omzetstijging in platte beeldschermen in het vooruitzicht stelde, zag ook ASML de koers flink stijgen. Deze producent van chipmachines maakt donderdag de jaarcijfers bekend. Het aandeel werd 3,7 procent duurder op 17,90 euro. Een andere forse stijger was Besi, dat niet in de AEX-index is opgenomen. De koers van Besi, net als ASML actief in de chipsector, steeg met 5 procent nadat het bedrijf voorlopige jaarcijfers bekend had gemaakt. Daaruit werd duidelijk dat in het vierde kwartaal meer opdrachten zijn binnengehaald.

Met een winst van 1,6 procent was ook Ahold een grote winnaar op de Amsterdamse beurs. Het supermarktconcern riep de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) via een open brief op om de twee rechtszaken tegen het bedrijf in te trekken. Ahold vindt de zaken ,,niet in het belang van aandeelhouders''.

De Koninklijke/Shell Groep profiteerde nauwelijks van de verdere stijging van de olieprijzen. Met een winst van 0,5 procent bleef het bedrijf achter bij de stijging van de AEX. Vorige week vrijdag verloor het olieconcern 8 procent van zijn beurswaarde toen Shell bekendmaakte dat het veel minder zeker is over zijn olievoorraden.

De euro gaf vanochtend terrein prijs ten opzichte van de dollar. Tegen het middaguur stond de Europese munt op 1,2745 dollar. Een dag eerder had de munt nog een record geboekt van bijna 1,29 dollar.