Stuwadoor aast in haven op Uniport

De Rotterdamse stuwadoor Steinweg-Handelsveem is van plan containeroverslagbedrijf Uniport over te nemen. Met een overname zou opnieuw een omvangrijke transactie in de containeroverslag in de Rotterdamse haven tot stand komen.

Vorige maand verkocht havenondernemer Hans Vervat zijn containeroverslagbedrijf Hanno al aan ECT. Vervat is ook eigenaar van Uniport. Zijn twee bedrijven in de Waalhaven waren vorig jaar goed voor de overslag van ongeveer 700.000 containers. Steinweg heeft al een intentieverklaring getekend om Uniport over te nemen en voert momenteel boekenonderzoek uit bij het bedrijf.

Aangezien zowel klanten van Hanno als Uniport in steeds grotere containerschepen investeren, kreeg Vervat een groot probleem. Hij wilde met zijn bedrijven verhuizen naar het diepe water aan de Maasvlakte omdat de nieuwe generatie schepen met hun grotere diepgang de Waalhaven in de toekomst niet meer kunnen bereiken. Het gemeentelijk havenbedrijf in Rotterdam gaf Vervat geen toestemming voor de verhuizing naar de Maasvlakte, waarna Vervat besloot de bedrijven te verkopen. ECT en Steinwweg dienden zich aan als kopers.

ECT, dat op de Maasvlakte de grote containerschepen met 5.000 tot 7.000 duizend containers afhandelt, wil de terminal van Hanno gebruiken voor middelgrote containerschepen. Steinweg heeft met Uniport dezelfde plannen als ECT met Hanno. ,,De suggestie wordt gewekt dat Steinweg iets nieuws gaat doen, maar dat is niet zo'', zegt een woordvoerder van het havenbedrijf. ,,Steinweg heeft genoeg containerklanten om van Uniport een succes te maken.''

Vervat houdt na de verkoop van Uniport en Hanno in de haven nog twee bedrijven over: Morcon, gespecialiseerd in het repareren van containers, en Matrans, belast met het sjorren van containers op schepen. Bij beide bedrijven zijn ongeveer 350 mensen werkzaam. ,,Buiten beeld in de haven raak ik dus niet'', zegt Vervat. ,,Bovendien zijn we als bedrijf altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden in de haven.''