Stoppen met roken

Frits Abrahams adviseert op 6 januari van sigaretten op sigaren over te stappen. Als voormalig heavy user zeg ik: `Niet doen'. Voor je het weet ga je toch weer inhaleren. Bovendien ligt de switch naar de sigaret voortdurend op de loer. Peter Michielsen concludeert op 10 januari `Roken doe je met je lichaam. Stoppen met roken doe je tussen de oren.' Dat vind ik te zwart-wit. Voor mij geldt het oeroude adagium: `Een gezonde geest in een gezond lichaam'.

Mijn advies aan de stoppers is simpel, maar doeltreffend. Ga drie keer per week een kwartiertje hardlopen. Zet in je agenda vaste tijdstippen. Wat er ook gebeurt en waar je (op buitenlandse zakenreizen) ook bent, wijk niet van je schema af. Hardlopen kun je overal en onder alle weersomstandigheden. Doe in het begin rustig aan, forceer niets. Al snel merk je dat hardlopen (bij joggen moet ik te vaak denken aan moeizaam voortsjokkende zwaarlijvige mannen) een perfecte oplossing is om je rookproblemen van je af te schudden. Je wordt er fitter van, zowel geestelijk als lichamelijk. Pleisters, kauwgums en antidepressiemiddelen heb je niet nodig, alleen een paar goede sportschoenen. En voor de rest geldt: Stoppen moet je doen.