Seriemoordenaar Shipman pleegt zelfmoord in cel

De Britse huisarts Harold Shipman, de grootste veroordeelde seriemoordenaar ooit, is overleden nadat hij zichzelf in zijn cel had opgehangen. Gevangenispersoneel dat hem vanochtend vroeg vond slaagde er niet in zijn leven te redden.

Shipman (57) werd in 2000 tot vijftien keer levenslang veroordeeld wegens de moord op vijftien van zijn patiënten, merendeels alleenstaande oudere vrouwen in Hyde, een voorstad van Manchester waar hij sinds 1978 praktizeerde. Hij doodde zijn slachtoffers meestal met een overdosis insuline. Shipman, die nooit heeft bekend, zat zijn straf uit in de gevangenis van Wakefield, bij Leeds.

Een gevangeniswoordvoerster zei dat Shipman nooit als een potentiële zelfmoordenaar had gegolden en dat hij het normale gevangenisregime volgde en in een gewone cel zat. Shipman gedroeg zich in de gevangenis onopvallend en al langer was bekend dat hij een officieus `spreekuur' hield voor medegevangenen met kwaaltjes.

Bij zijn vijftien bewezen moorden komen zo goed als zeker nog tweehonderd andere moorden die Shipman pleegde. De laatste drie van zijn slachtoffers hadden vermoedelijk nog geleefd, als de twee inspecteurs die eerst met het onderzoek waren belast en de gerechtelijke lijkschouwer beter hadden opgelet, zo stelde een openbaar onderzoek vorig jaar vast.

Vanaf 1992 was Shipman baas in zijn eigen praktijk en liep het aantal doden sterk op. Desondanks bleef hij een bizar hoog vertrouwen genieten onder zijn patiënten, die weigerden aanzwellende geruchten te geloven. Hij werd ontmaskerd toen de dochter van één van zijn slachtoffers ontdekte dat de arts het testament van haar moeder had vervalst.

Een statistisch onderzoek concludeerde dat de arts ten minste 215 mensen heeft gedood tussen de 47 en 93 jaar. Zekerheid is er niet omdat driekwart van de slachtoffers is gecremeerd. De zaak-Shipman zorgde voor een golf rauwe emotie die de crisis in de zorg verdiepte, omdat Britten massaal hun vertrouwen in de medische stand opzegden. Het eerste politieonderzoek begon nadat een collega-arts het sterftecijfer in Shipmans praktijk verdacht hoog vond. De twee inspecteurs sloten het echter al na twee weken af, omdat ze ,,niets verdachts'' hadden gevonden.