Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de dit jaar verhoogde eigen bijdrage voor de thuiszorg van tienduizenden ouderen en gehandicapten. Verder aandacht voor de premiejager, een soort privé-detective die in de Verenigde Staten verdachten opspoort en daar een beloning voor krijgt. Ned.2, 18.20-19.20u.

Netwerk. Aandacht voor de vaccinatie van baby's en een gespek met een vaccinatie-arts en ouders van een kind dat gehandicapt is geworden na de prik tegen kinkhoest. Vier jaar geleden adviseerde de Gezondheidsraad al het middel tegen kinkhoest te vervangen door een middel met minder bijwerkingen. Verder de dreigende sluiting van plattelandsscholen in Friesland en het plan van de burgemeester van Heerenveen om kinderen het onderwijs in grote steden te laten volgen. Ned.1, 20.23-20.56u.

Koppen. Reportage over het grootste cruiseschip van de wereld, de Queen Mary 2, en een gesprek met Daniël Jasse, de voormalig celgenoot van de Belgische kindermoordenaar en verkrachter Marc Dutroux. VRT, 21.50-22.25u.

Nova. Onder meer de Amerikaanse documentairemaker Michael Moore over de anti-Bush-lobby en een debat over de door Jan Kuitenbrouwer in de Volkskrant aangezwengelde discussie over de afschaffing van de filmkeuring. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Over de jaren vijftig toen in Nederlandse huizen van bewaring psychologen en psychiaters aantraden die de zwaarste delinquenten gingen behandelen. De criminelen werden ter beschikking gesteld van de regering, vroeger tbr genoemd, en tegenwoordig tbs. Ned.3, 20.58-21.32u.

't Zal je maar gebeuren: Stormjagers. Portret van meteoroloog Reinier van den Berg, lid van het Dutch Tornado Team. In de uitzending gaat hij op jacht naar tornado's. Het is een verhaal over de schoonheid en de vernietigende kracht van deze superstormen. Ned.1, 23.05-23.35u.

VPRO's import: The new Americans. Tweede deel van een serie over de levens van vijf families die naar de Verenigde Staten immigreerden gaat over de Nigeriaanse vluchteling Israel en zijn familie die niet meer naar hun thuisland terug kunnen. Ned.3, 23.35-0.25u.

PRAATPROGRAMMA

PREM time. Prem Radhakishun praat over de problemen van de grote toestroom van Antilliaanse jongeren in Den Helder en de inburgering in de jaren zeventig. Verder spreekt hij met de eerste allochtone burgemeester van Nederland, de in Indonesië geboren J. Verdier. Ned.3, 21.32-22.00u.

Het elfde uur. RTL-verslaggever Frits Wester vertelt over politiek, de nieuwe generatie politici en zijn gereformeerde opvoeding. Familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt praat over haar boek De liefdesladder over de samenhang tussen familieband en gezinsrelaties. Ned.1, 21.53-22.38u.

FILM

Canadian Bacon (Michael Moore, 1994, VS). Politieke one-joke-satire van de regisseur van de documentaires Roger & Me (1990, over massale werkloosheid in Michigan) en Bowling for Columbine. Om zijn herverkiezing veilig te stellen verklaart Amerikaanse president Alan Alda de oorlog aan Canada. RTL5, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Il est plus facile pour un chameau... (Valeria Bruni Tedeschi, 2003, Frankrijk). Actrice Bruni Tedeschi speelt zelf de hoofdrol in haar regiedebuut over de existentiële dilemma's van een `te rijke' vrouw. TV5, 22.30-0.15u.

Walkabout (Nicolas Roeg, 1971, Australië). Tweede speelfilm van vroegere cameraman Roeg is een semi-mystieke, om zijn fotografie geroemde studie naar conflicterende culturen. Twee aan hun lot overgelaten Britse kinderen worden in de Australische wildernis bijgestaan door een aboriginal (David Gumpilil). BBC1, 1.05-2.45u.

Just My Luck (John Paddy Carstairs, 1957, Engeland). Vroeg komisch vehikel voor Norman Wisdom. Als juweliersbediende waagt hij een gokje op de paardenrenbaan. Morgen, BBC2, 15.00-16.30u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Gesprek met schrijver/regisseur Ko van den Bosch over de nieuwste absurdistische theaterproductie Gaga van Alex d'Electrique. Gaga is een komedie over de angst van de ene generatie voor de andere. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het eerste uur teksten van Peer Wittenbols, Wim de Bie, Thomas Rosenboom en Frank Antonie en in het tweede uur een gesprek met cultuurfilosoof René Boomkens over geweld. 747AM, 21.02-23.00u.