Rechter Tokio verbiedt `obscene' stripboeken

In een opmerkelijke uitspraak heeft een rechtbank in Tokio de uitgever van een stripboek veroordeeld wegens het publiceren van ,,obsceen'' materiaal. De populaire stripboeken (manga) voor volwassenen zijn in Japan vaak seksueel getint, maar noch nimmer is verkoop verboden. Uitgever Monotori Kishi is veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf maar heeft beroep aangetekend.

,,Het stripboek in kwestie appelleert aan de seksuele gevoelens van lezers'', zei rechter Yujiro Nakatani. ,,Dit wordt in geen enkele gezonde samenleving getolereerd. Het is voor een gemiddelde lezer onmogelijk om van dit stripboek iets aan kennis of ideeën op te doen.'' Rechter Nakatani meent dat zijn uitspraak niet in strijd is met het recht op vrijheid van meningsuiting.

De vrijheid van meningsuiting is de afgelopen jaren regelmatig in het geding in Japan. Critici van de overheid zijn in actie gekomen tegen wetsvoorstellen waarmee de overheid op basis van bescherming van slachtoffers van misdrijven of van privacy in het algemeen probeert de activiteiten van media in te tomen. Daarnaast stellen journalisten dat politici en bedrijven hen proberen de mond te snoeren door al te makkelijk klachten wegens smaad in te dienen.