Presentatrice moet Saoedi-Arabië aan nieuw imago helpen

Saoedi-Arabië doet zijn uiterste best af te komen van zijn imago als uitvalsbasis van islamitisch terrorisme. Want zo'n imago is gevaarlijk in deze tijd van oorlog tegen terreur. Daarom worden dezer dagen in Saoedi-Arabië moslimextremisten genadeloos vervolgd, is op heel lokaal niveau een voorzichtige stap gezet naar verkiezingen, is bekendgemaakt dat schoolboeken worden herzien en daarom is een nieuw satelliet-televisiekanaal gelanceerd.

De nieuwszender Ikhbariya (Nieuws) moet ervoor helpen zorgen dat het aartsconservatieve koninkrijk een beter imago krijgt. Het was dan ook geen toeval dat de eerste uitzending werd gepresenteerd door de eerste vrouwelijke presentatrice in het land.

In Saoedi-Arabië, waar de extreem-puriteinse wahabitische sekte dominant is, blijven mannen en vrouwen op school en op hun werk strikt van elkaar gescheiden. Vrouwen mogen niet autorijden en religieuze politie ziet erop toe dat zij zich buiten hun woningen geheel verhullen. Maar dat is niet het beeld waarmee de Saoedische autoriteiten nog naar buiten willen komen. ,,Sommige van de dingen die ze zeggen over vrouwen in ons land zijn niet correct'', zei gisteren dan ook de directeur van Ikhbariya, Mohammed Barayan.

,,We willen de wereld vertellen over ons land'', zei Barayan tegen de Engelstalige Saoedische krant Arab News. ,,De Amerikaanse media [...] zeggen dingen over Saoedi-Arabië die niet waar zijn – zoals dat Saoedi-Arabië niet tegen extremisten vecht.'' ,,We zullen Saoediërs via de satelliet over zaken laten discussiëren met mensen in de VS en Groot-Brittannië'', zei hij. ,,We willen dat ze over zaken debatteren en de kijkers helpen begrijpen wie gelijk heeft en wie ongelijk.''

Ikhbariya heeft daarnaast een binnenlandse taak: de Saoedische kijkers weglokken van Arabische satellietzenders als Al-Jazira en Al-Arabiyya, respectievelijk in Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten gevestigd. De drie bestaande Saoedische zenders zijn saai en kleurloos, en veel Saoediërs kijken in plaats daarvan naar Al-Jazira en Al-Arabiyya die een aanzienlijk levendiger programma presenteren.

Maar deze zenders geven ook oppositiegroepen alle ruimte om hun bezwaren te verwoorden tegen heersende regimes in de Arabische wereld, inclusief het Saoedische. De Saoedische autoriteiten hebben Al-Jazira's correspondenten al de deur gewezen. Ikhbariya moet de rest doen.