Opnieuw miljarden zoek bij Parmalat

Bij het Italiaanse zuivelbedrijf Parmalat zijn opnieuw boekhoudkundige onregelmatigheden gevonden. Gisteren zei een naaste medewerker van de kortgeleden aangestelde crisismanager Enrico Bondi: ,,We dachten 4,2 miljard aan bezittingen te vinden, maar die zijn er niet.'' Hij vertelde dit terwijl Bondi een bliksembezoek bracht aan Rome om met minister van Landbouw Gianni Alemanno te spreken over de betaling van de melkproducenten door het wankelende Parmalat.

Medewerkers van Bondi verklaarden dat het nog altijd ,,onmogelijk is om definitieve cijfers te presenteren'' over de financiële toestand van het bedrijf. Het openbaar ministerie heeft inmiddels voor 13,5 miljard euro aan schulden gevonden, dat is 7,5 miljard meer dan op de laatste balans van het bedrijf werd vermeld.

Er kwam gisteren ook een nieuwe zwartgeld-zwendel bij Parmalat aan het licht. Parmalat, dat in Italië de kartonnen verpakking van melk introduceerde, kocht op grote schaal verpakkingen in waardoor het bedrijf aanzienlijke kortingen wist te bedingen bij de Zweedse leverancier Tetra Pak.

Het was echter niet Parmalat dat van deze kortingen zou hebben geprofiteerd, maar de familie Tanzi zelf. Tetra Pak zou Parmalat het volledige bedrag in rekening hebben gebracht om vervolgens de kortingen op Tanzi's privérekeningen te storten. Tetra Pak zegt vandaag in een verklaring geen geld te hebben gestort op privé-rekeningen.parmalat

voetbalclubspagina 11

`Parmalat gevangene van banken'

Parmalat

[Vervolg van pagina ] Terwijl minister Alemanno na het bezoek van Bondi beklemtoonde dat het de hoogste prioriteit heeft om Parmalat als melkproducent intact te houden, meldden zich de eerste kopers. Zo zou de melkcentrale van Turijn interesse hebben getoond voor delen van Parmalat. En de toerismeonderneming Domina zou haar blik hebben laten vallen op Parmatour, de reisonderneming geleid door de dochter van de nu in een cel zittende Parmalat-oprichter Calisto Tanzi.

Dochter Francesca Tanzi zal spoedig worden ondervraagd door het openbaar ministerie over de 500 miljoen en misschien wel 1,5 miljard euro die aan Parmalat werden onttrokken om het familiebedrijf Parmatour te steunen. Ze gaf gisteren voor het eerst een publieke verklaring af in het RAI-journaal. ,,Eerlijk, ik heb nooit iets geweten en weet nog niets van wat men zegt dat mijn vader heeft gedaan. Ik voel nog steeds dezelfde affectie voor hem als voorheen en hoop dat hij snel naar huis komt.''

Vanuit zijn cel blijft vader Calisto Tanzi intussen de banken beschuldigen. Zo zou Capitalia-directeur Cesare Geronzi Parmalat hebben ,,gedwongen'' om Eurolat voor ,,een veel te hoge prijs'' over te nemen van voedingsconcern Cirio.

Uit zijn verklaringen komt een beeld naar voren van een bedrijf, Parmalat, dat door de vele al dan niet frauduleuze financiële constructies verstrikt raakte in de netten van de banken. Zo zou de zakenbank Morgan Stanley Parmalat in juni een investeerder hebben gepresenteerd die voor 300 miljoen euro aan obligaties Parmalat zou willen kopen om de penibele situatie van Parmalat wat te verlichten. In oktober wilde die investeerder, een dochter van Banca Intesa, het geld al terug. En volgens Tanzi, zo citeert de krant la Repubblica uit diens verklaringen, ging dit verzoek om terugbetaling ,,gepaard met het dreigement om de werkelijke financiële situatie van Parmalat publiek te maken''.